POMEN ZA 56 SRBA: U Gornjoj Jošanici kod Foče već 27 godina oplakuju svoje

R. Milović

19. 12. 2020. u 15:09

SVAKOG Nikoljdana, od 1992. godine, meštani sela Gornja Jošanica kod Foče, već 27 godina, oplakuju svojih 56 meštana, mučki, na prepad , poklanih i ubijenih od strane „Zelenih beretki“ iz Goražda, kojima je komandovao Hadžo Efendić, posleratni ambasador BiH u Austriji.

ПОМЕН ЗА 56 СРБА: У Горњој Јошаници код Фоче већ 27 година оплакују своје

Foto: R. Milović

- Pred Sud pravde, za ovaj zločin, još niko nije procesuiran iako smo urednu dokumentaciju davno dostavili Tužilaštvu u Trebinju, a potom i Tužilaštvu BiH kaže za „Novosti“ Dušanka Višnjić, sada Lalović, koja je imala sreću da se uz nekoliko drugih meštana, spasi pred najezdom ustaša iz Goražda.

Na Nikoljdan, krsnu slavu, većine Jošaničkih domaćinstava, zorom su u selo upale „zelene beretke“, bojovnici Alije Izetbegovića, koji su tada ubili i 21 ženu, troje maloletne dece i 32 muške čeljadi.

- Na telu moje sestre Jele sam video tri uboda nožem u stomak i vrat, a zet Miladin Višnjić je od stopala do pojasa, sečen noževima i preklan. Jednoj devojčici je razbijena glava, većina ostalih meštana zaklana, a malo ko je stradao od metka. Sva njihova tela su nakon masakra doneta u Fočansku bolnicu gde sam radio na hirurškom odeljenju i sve to fotografisao. Čuvam te fotografije, kao dokument za Sud, ali suđenje se ne održava - kaže za naš list Slavko Đorđević, sada bolničar u penziji.

Foto: R. Milović

U sećanje na žrtve, u Gornjoj Jošanici su meštani podigli crkvu-molitveno mesto nedužnim  žrtvama koljača iz Gortažda, gde su i ovog Nikoljdana, održali pomen uz sveće i vence.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)