OŠTETILI BUDŽET ZA NAJMANJE 400.000 KM : 14 Osumnjičenih, otkriveni i korumpirani policajci (Foto)

O. M. / V. M.

16. 12. 2020. u 13:48 >> 13:48

META akcije"Volf" je 14 osumnjičenih, uglavnom sa područja Foče i okoline, koji se terete da su naneli štetu budžetu BiH od najmanje 400.000 maraka, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

ОШТЕТИЛИ БУЏЕТ ЗА НАЈМАЊЕ 400.000 КМ : 14 Осумњичених, откривени и корумпирани полицајци (Фото)

Foto: MUP RS

Meta akcije"Wolf" je 14 osumnjičenih, uglavnom sa područja Foče i okoline, koji se terete da su naneli štetu budžetu BiH od najmanje 400.000 maraka, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On kaže da su osumnjičeni u drugoj polovini 2020. godine, vršili krijumčarenje i prodaju velike količine cigareta bez akciznih markica, čime su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist i nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

- Pretresi se vrše na ukupno 20 lokacija, a meta operacije je 14 osumnjičenih osoba, koje su pod istragom i terete se da su delujući kao organizovana grupa, vršile krijumčarenje, uglavnom sa područja Crne Gore, i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duvanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obeležene akciznim markicama, kako je propisano poreskim zakonodavstvom. Prema prikupljenim dokazima, šteta nanesena budžetu BiH je najmanje oko 400 000 KM - rekao je Grubešić.


Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni delovali kao organizovana grupa sa jasno podeljenim ulogama i zadacima u izvršenju krivičnih dela. 
- Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će doneti odluku o daljim aktivnostima u predmetu - istakao je Grubešić.

U akciji "Volf", koju su sproveli Granična policija BiH i MUP Republike Srpske uhapšeno je 14 osoba, izvršeni su pretresi na 20 lokacija u Banjaluci i Foči, te zaplenjena veća količina akcizne robe, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Na konferenciji za novinare Galić je pojasnio da je akcija vođena mesecima, te da je ostvarena značajna saradnja GP BiH i MUP Republike Srpske.

- Uhapšeno je više ljudi koji su bili organizovani i međusobno povezani u kriminalnoj grupi sa jasno definisanom organizacijom posla na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i saučesnike u krijumčarenju i rasturanju cigareta. U pretresima je izuzeta veća količina mobilnih telefona, SIM kartica, oružja, motorala, vozila - istakao je Galić.

On kaže da je saradnja GP BiH i MUP RS kroz ovu akcije razvijena od centralnog do najnižeg lokalnog nivoa, odnosno, uprava kriminalističkih policija, te da su formirani zajednički timovi za realizaciju akcije "Volf".

- U proteklom periodu zadokumentovane su i određene koruptivne aktivnosti koje će rezultirati procesuiranjem jednog službenika Granične policije BiH i jedne osobe koja je do nedavno bila aktivni pripadnik MUP Republike Srpske - rekao je Galić.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne realizacije akcije.

- Policija Republike Srpske u kontinuitetu duži niz godina ima odličnu saradnju sa Graničnom policijom i u proteklih dve i po godine pruža pomoć u zaštiti istočnog dela granice BiH, u čemu trenutno učestvujemo sa 80 policajaca - rekao je Kostrešević.

Izrazio je žaljenje što akcija "Volf" nije dobila međunarodni karakter, budući da su cigareta krijumčarene sa područja Crne Gore u BiH.

- Kovid 19 i trenutna situacija sa pandemijom nas je sprečila da proširimo aktivnosti sa kolegama iz Crne Gore. Ovaj način saradnje u pogledu istrage i borbe protiv organizovanog kriminala sigurno će biti nastavljen i podignut na viši nivo - dodao je Kostrešević.

Kako saznajemo uhapšeni su Fočaci Ranko Vuković, Radenko Obrenović, Vladislav Marković, Vladimir Kulić, Njegoš Miletić, Zdravko Ćosović, Ratko Janković, Milivoje Elez, Marko Janković, Vasilije Pljevaljčić, Jovan Milutinović, Milan Šarić i Milan Ostović, dok se za jednom osobom traga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)