NAJVIŠE SE TROŠI NA HRANU: Prosečna plata u RS pokriva tek pola potrošačke korpe

R. S.

02. 11. 2020. u 11:49

U Republici Srpskoj je u septembru najveća prosečna plata isplaćena u oblasti finansija i osiguranja i iznosi 1.467 KM, a najniža u građevinarstvu, svega 668 KM.

НАЈВИШЕ СЕ ТРОШИ НА ХРАНУ: Просечна плата у РС покрива тек пола потрошачке корпе

Foto D. Pozderović

Prosečna plata nakon oporezivanja (neto plata) u Republici Srpskoj isplaćena u septembru 2020. godine iznosi 965 KM i veća je za tri marke od avgustovske.

Niske plate primili su radnici u umetnosti, zabavi i rekreaciji 737 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 767 KM, kao i oni koji se bave smeštajem, pripremom i posluživanjem hrane, hotelijerstvom i ugostiteljstvom, čija je prosečna plata iznosila 730 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u septembru je koštala 1.926,94 KM, a prosečna plata od 965 KM pokrivala je sa oko 50 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odeću i obuću, higijenu i negu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

- Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u septembru trošile za nabavku prehrane 728, za stanovanje i komunalne usluge 571 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM. Nabavka obuće i odeće koštala je 147 KM, higijena i nega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM - izračunali su u Savezu sindikata RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere