NADLEŽNI U SRPSKOJ UPOZORAVAJU: Situacija u bolnicama je komplikovana

R.S.

22. 10. 2020. u 13:54

MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kazao je danas da u bolnicama u Republici Srpskoj ubrzano raste broj osoba obolelih od virusa korona sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

НАДЛЕЖНИ У СРПСКОЈ УПОЗОРАВАЈУ: Ситуација у болницама је компликована

Foto: Printskrin

Naveo je da je oko 350 osoba trenutno hospitalizovano, a ako se nastavi ovim trendom, ministar je ocenio da će biti „vrlo komplikovana situacija u bolnicama“.


-Ako se nastavi ovakav trend , sedam do osam odsto u bolnicama u odnosu na ukupan broj zaraženih, to bi značilo da bismo iz te sedmice imali 130 do 150 novih osoba u bolnicama. Prema tim projekcijama,  12 ili 13 novih bi bilo na respiratoru, 32 do 40 novih sa teškom i 55 do 70 sa srednje teškom kliničkom slikom. Ako se takav trend nastavi iz sedmice u sedmice, moraćemo aktivirati sve planove za RS - istakao je.

On je najavio je i nove „faze“ u lečenju i generalno u zdravstvenom sektoru, od  iskorištavanje dodatnih kapaciteta, do preraspodele tako da pola bolnice bude za zbrinjavanje ostalih pacijenata, a pola za Covid pacijente, ili da se cela bolnica proglasi Covid - bolnicom. Ministar nije isključio ni mogućnost da se ponovo krene samo sa zbrinjavanjem hitnih slučajeva.

- Moramo se pripremati da imamo nove kapacitete u skladu sa situacijom - dodao je Šeranić.

On je istakao da je evidentno da se zaražavanja uglavnom dešavaju u slobodno vreme ili u okviru porodice, a da trenutni podaci ne ukazuju na zaražavanje u nekom prostoru, kolektivu ili školi.

 - Uglavnom se vezuje za slobodno vreme. Zato mere i jesu bile usmerene na naše slobodno vreme. Pred nama je izazovan period. Na jesen očekujemo rast broja zaraženih  - poručio je Šeranić.

Ministar Šeranić je danas podvukao i da svako mora da poštuje mere Republičkog štaba za vanredne situacije, bez izuzetka.

Kazao je i da, ukoliko se ukaže da je u cilju zaštite zdravlja potrebno obustaviti sva javna okupljanja, pa tako i predizborne skupove, to će se i uraditi.

Direktor Univerzitetsko - kliničkog centra RS u Banjaluci Vlado Đajić je naveo da je u poslednja dva dana primljeno preko 50 pacijenata u ovu zdravstenu ustanovu.
- Svi moramo preduzeti  mjere. Ako se nastavi ovim trendom, neće biti dovoljno ni deset kliničkih centara da zbrinemo sve pacijente - kazao je Đajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna