SANACIJA POPLAVLjENIH KUĆA: Bijeljina izdvaja oko 65.000 KM

V. Mitrić

04. 09. 2020. u 14:57

САНАЦИЈА ПОПЛАВЉЕНИХ КУЋА: Бијељина издваја око 65.000 КМ

Foto: B. Milošević

PREDSTAVNICI Gradske uprave Grada Bijeljina potpisali su u okviru „Programa za oporavak od poplava“ ugovore sa šest korisnika čije su stambene jedinice oštećene tokom majskih poplava 2014. godine, a za sanaciju zdanja , u narednom periodu, biće izdvojeno oko 65.000 konvertibilnih maraka.

U ovom krugu  obnove poplavljenih objekata radovi će biti izvođeni na kućama u Brocu, Velinom Selu, Trnjacima, Amajlijama i Bijeljini.

Projekat sanacije sprovode Gradska uprava i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, a donatori su Evropska unija i Vlada Republike Srpske. Izabran je izvođač radova i uskoro će se pristupiti sanaciji – zamjeni stolarije, podova, krečenju, gletovanju, radovima na elektro-instalacijama, opremanju i sanaciji kupatila.Inače, na području Grada Bijeljina „Programom za oporavak od poplava“ obuhvaćena je obnova 138 stambenih jedinica oštećenih tokom majskih poplava koje su pogodile Semberiju 2014. godine. Vrednost realizacije projekta na ovom području je 1.110.000 KM, a Bijeljina je jedina lokalna samouprava u BiH koja se obavezala da za sanirane stambene jedinice, tamo gde je to potrebno, obezbedi osnovnu komunalnu infrastrukturu – struju, vodu, kanalizaciju, dozvole.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje  započet je u septembru 2017. godine i ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi uništeni ili oštećeni u poplavama i klizištima. Ukupna vrednost programa je 15 miliona evra, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12,5 miliona evra u saradnji sa entitetskim vladama, UNDP-om i lokalnim vlastima. Program se sprovodi u 44 opštine i grada u BiH. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)