DODIK O PALMERU: Favorizuje političke elite, nameće rešenja na štetu država u koje dolazi

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 08. 2020. u 21:06

ДОДИК О ПАЛМЕРУ: Фаворизује политичке елите, намеће решења на штету држава у које долази

Foto D. Pozderović

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su poslednji istupi specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmera ništa drugo do odraz kontinuiteta njegove politike.

Ona je inače prepoznatljive po mešanju i pokušaju arbitriranja po svom nahođenju u unutrašnje stvari zemalja u kojima se pojavljuje, uglavnom donoseći rešenja koja su na štetu naroda i država gdje dolazi i u kojima zaobilazeći realnost striktno pokušava nametnuti svoja rešenja.

-Taj isti Palmer pripada ekipi koja je stvorila Dejtonski sporazum a on ga upravo krši, nameće rešenja, preti i sankcioniše svakoga ko ne ispunjava njegove želje, zaobilazeći odrednice istog tog Dejtonskog sporazuma - istakao je Dodik.

Dodik je konstatovao da bi Palmer trebalo da se zalaže za poštovanje izvornog Dejtona i institucija koje su njime predviđene, a ne da samoinicijativno dozvoljava ili nameće njegove izmene i odobrava gomilanje administracije na nivou BiH i tako pokušava da nagradi bošnjačku političku elitu iza čega se krije pokušaj centralizacije BiH što predstavlja drski pokušaj rušenja Dejtonskog sporazum.

On je naglasio da Palmer zanemaruje notornu činjenicu da se takvim njegovim ponašanjem i na tim njegovim temeljima koje on pokušava da drsko nameće mnogim državama na Zapadnom Balkanu ne može graditi demokratičniji i humaniji svetski poredak.

- Očigledno je da Palmer favorizuje zemlje i političke elite koje pristaju na to da im on uređuje unutrašnju politiku i da ironija bude još veća to nazivaju demokratijom. Ako je to demokratija kako je vidi on mi na to nikada nećemo pristati - poručio je Dodik.

Foto: P. Milošević

Komentarišući Palmerov stav da bi "u svom idealnom obliku sporazum Srbije i Kosova trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dve strane", Dodik je podsetio Palmera da je Srbija davno postala međunarodno priznata država, naglasivši da mu nije jasno o kakvom priznanju on sad govori i kakve lekcije pokušava držati Srbiji .

- I u ime koga govori? Koliko nam je svima poznato Ameriku predstavlja njen predsednik koji je jasno rekao 'ako želite slobodu ponosite se svojom zemljom, ako želite demokratiju držite se svog suvereniteta'. Kad se već pomenuti Palmer toliko strastveno zalaže za nezavisnost Kosova i Metohije moralo bi mu biti jasno da onda ista pravila važe i za Republiku Srpsku. To kažem upravo inspirisan rečima predsednika SAD da 'mudri lideri uvek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje. I da budućnost ne pripada globalistima! Već pripada patriotama - istakao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BOGDAN

07.08.2020. 07:14

MILORADE SRBINE SVE SI DO ZADNJU REC OPALIJO IMPERIJALISTICKOM CINOVNIKU.IAKO ZIVI U CRNU GORUI OZENJEN SRPKINJOM JOS NIJE NAUCIJO STO JE SRPSKI PONOS I SRPSKI OBRAZ.