PARASTOS ŽRTVAMA ZLOČINAČKE AKCIJE OLUJA: U Banjaluci obeleženo 25 godina od egzodusa srba iz Republike Srpske Krajine

S. M.

05. 08. 2020. u 14:01

SLUŽENjEM parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je obeleženo 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ЗЛОЧИНАЧКЕ АКЦИЈЕ ОЛУЈА: У Бањалуци обележено 25 година од егзодуса срба из Републике Српске Крајине

Foto SRNA

Organizator obeležavanja je organizacija "Veritas" u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Parastosu u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao je i ministar u Vladi nekadašnje Republike Srpske Krajine Slobodan Perić, koji je rekao da je zločinačkom akcijom "Oluja" 1995. godine vojnički završen genocid nad Srbima u Hrvatskoj, koji je počeo 1941. godine.

- Srba iz Krajine više nema, ne postoje kao narod ni fizički ni pravno. Srbi su prije posljednjeg rata bili konstitutivan naros u Hrvatskoj i ona je izgubljena pred početak ratnih sukoba, a fizički su uništeni završnim operacijama u “Oluji”, rekao je Perić novinarima.

Perić, koji je izbegao iz Republike Srpske Krajine nakon "Oluje" i sada živi u Banjaluci, ističe da je ono što se desilo Srbima u Hrvatskoj genocid po svim karakteristikama.
- Smatram da ne treba voditi kampanju da se usvoji deklaracija o genocidu nad Srbima od 1941. do 1945. godine, već od 1941. do 1995. godine jer je upravo to period u kojem je genocid započet, sproveden i završen, rekao je Perić, koji je pre rata devedesetih godina prošlog vijeka živio i radio u Zagrebu.
Kada bih govorio iz hrvatskog ugla o 25 godina od "Oluje", kaže Perić, rekao bih da je uspešno završen genocid nad Srbima, koji je započeo prije 80 godina, te da je "tačka na i" ovog genocida pojavljivanje Srbina potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića na proslavi "Oluje" u Kninu.
- Kad govorim iz srpskog ugla, onda je, na žalost, istina, rekao je Perić.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere