DODIK ODBIO AMERIČKU PONUDU: Počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske

R. S.

29. 07. 2020. u 12:51

POSEBNA sednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjaluci, a poslanici će se izjašnjavati o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

ДОДИК ОДБИО АМЕРИЧКУ ПОНУДУ: Почела посебна седница Народне скупштине Републике Српске

Foto: AP/Prva prinstkrin

Reč je o tri odluke koje su donesene preglasavanjem srpskog člana Predsedništva - Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti BIH i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika /PISA/ 2021.

Ova posebna sednica zakazana je na zahtev srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Dodik je u uvodnom obraćanju, govoreći konkretno o Memorandumu sa SAD, istakao da on isključuje bilo kakvu mogućnost da po ovim pitanjima bude angažovana policija Republike Srpske i druge agencije na prostoru RS.

- To je ključni razlog zašto sam smatrao da ne treba dozvoliti da ovaj Memorandum dobije podršku - istakao je Dodik.

Naveo je i da on sadrži niz materijalnih povreda i da nisu uvažena mišljenja Vlade, institucija Republike Srpske niti predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

- Verujem da ovo nema nikakve veze sa suštinom odlučivanja na nivou BiH, nego ima veze sa političkim prepucavanjem što je podrazumevalo da se navodno suprotstavimo SAD u pogledu neprihvatanja ovakvog memoranduma - naglasio je Dodik.


Srpski član Predsedništva BiH je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog i potrebe da se dvoumi u vezi sa tim, ističući da ono što je mimo Ustava i mimo interesa i nadležnosti institucija Republike Srpske ne može da bude prihvaćeno "taman na drugoj strani bile SAD i sve druge zemlje zajedno".

- Samo primitivan pristup bi išao iz FBiH da se to objašnjava kako je Republika Srpska protiv borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala jer to nije tačno - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je na sva tri pitanja za koja je tražio podršku Narodne skupštine Republike Srpske ugrožen interes Republike Srpske, imajući u vidu da se zadire u ustavno-pravni poredak i pokušava dislocirati odgovornost vezano za pojedina pitanja.

- Ovde je mesto odluke. Velika je stvar da je ova Narodna skupština krajnje i odlučujuće mesto i da je ova skupština iznad Predsedništva BiH u nekom pogledu. Neću oklevati da i na bizarnim stvarima pokrenem vitalni nacionalni interes. Bilo je previše skrnavljenja i kršenja naših prava. Ovo glasanje će biti da li ste za Dodika ili za Džaferovića i Komšića. U tom pogledu je sve jasno – rekao je Dodik obraćajući se poslanicima u skupštini Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri