POLITIČARI PODVILI REP PRED BORCIMA: Zahtevala se isplata naknada za funkcionere, tj. poslanike prvog saziva NS RS

O. MATAVULj

28. 07. 2020. u 13:20

POLITIČKE partije podvile su rep pred gnevom nekadašnjih boraca Vojske RS i jedna po jedna krenule da se povlače iz dogovora koji su sklopili sa Asocijacijom "Stvaraoci Srpske", predvođenu Momčilom Krajišnikom, o isplati valorizovane ratne naknade.

ПОЛИТИЧАРИ ПОДВИЛИ РЕП ПРЕД БОРЦИМА: Захтевала се исплата накнада за функционере, тј. посланике првог сазива НС РС

Foto D. Pozderović

Podršku inicijativi prošle sedmice dale su sve parlamentarne stranke iz Srpske, koje su načelno prihvatile pokretanje priče oko isplate naknada za stvaraoce. Ispostavilo da se to odnosi na ratne funkcionere, odnosno poslanike iz prvog saziva Narodne skupštine RS, tri člana predsedništva i članove Vlade RS koji u to doba nisu primali platu.

Prema Krajišnikovim rečima, na spisku je 114 funkcionera koji bi, po inicijativi, trebalo da dobiju naknadu za period od pet i po godina, i to u mesečnom iznosu u visini današnje plate poslanika u NS RS (preko 100.000 maraka ponaosob).
Takav dogovor izazvao je oštre reakcije građana, a posebno boračkih organizacija, koji su incijativu nazvali sramnom, ističući da su stvarni stvaraoci Srpske vojnici i majke, a ne ratni funkcioneri.

ŠAROVIĆ: BILI U ZABLUDI

IZ SDS i PDP su poručili da su bili u zabludi, jer im je rečeno da iza sporne inicijative stoji saglasnost BO RS. Usaglasili su se da rešavanje statusnih pitanja boraca mora biti prioritetno.

- Najpre treba rešiti probleme boraca pa onda preći na rešavanje pitanja vezanih za ostale kategorije - rekao je Mirko Šarović.

Potpis sa sporazuma prvi je povukao DNS, navodeći da su učesnici sastanka dovedeni u zabludu jer im je rečeno da inicijativa ima podršku BO RS, što se pokazalo netačnim. Oglasio se i Branislav Borenović navodeći da ni PDP neće podržati inicijativu, jer je pokrenuta bez saglasnosti boračkih i drugih ratnih organizacija, a isto je najavio i SDS.

Predsednik SNSD Milorad Dodik smatra da je napravljena bespotrebna zbrka, jer je potpisana izjava u kojoj je navedeno da će se pitanje naknade pokušati rešiti u razgovoru s Vladom.

Milorad Dodik, Foto D. Pozderović

- To je časna priča u kojoj niko ne spekuliše. Niko nikom neće nešto dati što ne zaslužuje i ako bude javnog dogovora, dobićemo zakon, ako ne bude, neće biti ništa od svega toga - rekao je Dodik.

On kaže da će biti prihvaćeno ono oko čega se dogovore borci i stvaraoci, navodeći da se mora očuvati jedinstvo kao i kada je Srpska stvarana.

SAGLASNOST

BORS nije dao saglasnost za spornu inicijativu, jer nismo bili upoznati s njenim sadržajem, izjavio je predsednik BORS Milomir Savčić.

- Važna pitanja ne mogu se rešavati bez konsenzusa - rekao je Savčić.

- Neće se ništa desiti ukoliko se ne napravi ambijent opšte podrške tom rešenju i to ne podrže svi koji su dali doprinos u otadžbinskom ratu - dodaje Dodik.

Naglasio je da se nepotrebno spekuliše ko su stvaraoci RS.

Momčilo Krajišnik, Foto SDS

- Svi oni koji su obavljali neke dužnosti ili borci u jedinicama, rukovodioci opština i preduzeća dali su doprinos stvaranju Srpske. Tu ne sme biti podela - istakao je Dodik.

Dodao je da rešenje neće ići na teret prava boraca, napominjući da je činjenica da su poslanici prvog saziva NS RS radili bez naknade i da značaj broj nije rešio svoju egzistenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)