SLOBODANA NE SMEMO ZABORAVITI: U Drinjači kod Zvornika služen je parastos za jedanaestogodišnjeg Stojanovića

D. GAJIĆ

28. 07. 2020. u 15:15

NA mesnom groblju u Drinjači kod Zvornika služen je parastos za jedanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića iz sela Kamenice kod Zvornika, koga je 1992. godine ubila Elfeta Veseli, pripadnica Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, takozvane Armije BiH.

СЛОБОДАНА НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ: У Дрињачи код Зворника служен је парастос за једанаестогодишњег Стојановића

Foto arhiva VN

Obraćajući se okupljenima, sveštenik Mićo Babić je rekao da je prema prikupljenim podacima najmanje 15 dece iz Podrinja ubijeno tokom poslednjeg rata.

- Ne smemo zaboraviti Slobodanovu žrtvu i on je zaslužio da dobije spomenik, ne samo u Zvorniku, nego i u drugim mestima u Srbiji i Republici Srpskoj. To bi bio spomenik i svoj drugoj nevino stradaloj deci - rekao je Babić.

Slobodana je ubila Elfeta Veseli u naselju Kamenica kod Zvornika. Nakon što je sa roditeljima izbegao iz svog sela, dečak se vratio da odveže psa koji je ostao kod kuće i nije se vratio. Njegovo raskomadano telo pronađeno je 16. jula 1992. godine u zaseoku Bajrići. DNK analizom je utvrđeno da mu je prerezan stomak u obliku krsta, a imao je i vidne povrede glave.

Mile Vukadinović Profa je bio pregovarač za oslobađanje malog Slobodana.

- Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana, a da će srpska strana za uzvrat ustupiti hranu i ne znam šta već, ali nisu pristali. Prisustvovao sam ekshumaciji i ne mogu da poverujem da je ljudsko biće moglo da uradi takav masakar - rekao je Vukadinović.

Veselijeva je za ovaj zloči dva puta osuđena. Prvi put na 10 godina zatvora, u drugostepenom postupku na 13.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)