IZMENE USTAVA BiH PO AMERIČKOJ NAREDBI OSUĐENE NA PROPAST: Republika Srpska ne podržava nametnute promene Dejtonskog sporazuma

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 01. 2024. u 11:25

NAKON što su se politički lideri stranaka koje čine većinu u institucijama BiH, načelno, na nedavnom sastanku u Laktašima, dogovorili da se ide u usvajanje novog Izbornog zakona kroz Parlament BiH, u sve se umešala Ambasada SAD u Sarajevu koja je poručila da nema tog zakona bez izmene Ustava BiH. Takav stav odmah je odbacila Srpska i poručila da ne želi ulaziti u avanturu zvanu izmena Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma.

ИЗМЕНЕ УСТАВА БиХ ПО АМЕРИЧКОЈ НАРЕДБИ ОСУЂЕНЕ НА ПРОПАСТ: Република Српска не подржава наметнуте промене Дејтонског споразума

Foto O. Matavulj

Ali, za razliku od RS, instrukciju američke Ambasade u BiH su odmah prihvatili u koaliciji "Trojka" koja sa SNSD i HDZ BiH čine vlast na nivou BiH i poručili da žele ići u izmene Ustava. Na tu temu su zakazali i sastanak svih parlamentarnih stranaka.

Iz Srpske poručuju da je ova inicijativa o ustavnim promenama u BiH, kako traže Amerikanci, osuđena na propast. Kako kažu, svaka dosadašnja priča oko promene Ustava, a koji je sastavni deo Dejtonskog sporazuma, išla je u smeru da se uvede sistem jedan čovek jedan glas i da se stvori unitarna BiH i uništi Srpska, i zbog toga su propali svi pokušaji ustavnih promena u BiH.

Milorad Dodik, predsednik RS kaže da sastanak o izmenama Ustava BiH, koji je sazvao predsednik "Naroda i pravde" Elmedin Konaković, predstavlja gubljenje vremena jer ne postoji konsenzus o tako važnom pitanju, dodavši da sumnja da se s tim želi srušiti dogovor postignut ranije u Laktašima.

Dodik kaže i da sastanak o "izmenama Ustava BiH", Srpska doživljava kao direktan nalog američkog ambasadora Majkla Marfija u BiH da poništi sve što je dogovoreno u Laktašima.

Pozvao je predstavnike vladujuće većine u BiH da se završi ono što je u Laktašima dogovoreno.

I Čović protiv izmena

LIDER HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će sigurno ići na sastanak predstavnika svih političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH koji sazivaju stranke "Trojke" radi razgovora o izmenama Ustava BiH, ističući da se boji da će teško biti promenjen i zarez Ustava BiH.

- Pustite američkog ambsadora, šta on ima ovde? Ne mogu da održe neutralnu izbornu konfiguraciju u Americi, a onda nama ovde drži predavanje šta mi treba da radimo - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, izmena Ustava BiH je veoma teško i složeno pitanje.

- Naivno je razmišljati da u ovom trenutku postoji kapacitet za promenu Ustava - smatra Dodik.

Dodaje da su ustavne promene na dnevnom redu već 20 godina.

- Bilo je nastojanja da se reformiše Policija RS i da se BiH daju nadležnosti kroz Ustav u vezi sa vojskom, indirektnim porezima i sudovima. Sve to nije u Ustavu BiH - podsetio je Dodik.

Nenad Stevandić, predsednik NS RS kaže da Ustav BiH mogu menjati samo tri konstitutivna naroda u BiH i dva entiteta, ali bez stranaca i kad su sva tri naroda zadovoljni predlozima.

- Svaka promena Ustava BiH po nalogu stranaca je narušavanje bezbednosti u celoj BiH i izazivanje sukoba - poručio je Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona