UNIŠTENO 60 NALOGA ZA PRISLUŠKIVANJE: Tužilaštvo BiH proširilo istragu protiv Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 01. 2024. u 06:00

TUŽILAŠTVO BiH proširilo je istragu protiv suspendovanog predsednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice, i zatražilo od Suda BiH da produži pritvor pomenutoj dvojici za još dva meseca.

УНИШТЕНО 60 НАЛОГА ЗА ПРИСЛУШКИВАЊЕ: Тужилаштво БиХ проширило истрагу против Ранка Дебевеца и Османа Мехмедагића

Ranko Debevec foto Glas Srpske

Debevec i Osmanagić se nalaze u jednomesečnom pritvoru zbog nezakonitog prisluškivanja službenog broja telefona Suda BiH i telefona dvojice istražitelja Tužilaštva BiH.

Tužilac Bojana Jolović je na ročištu u Sudu BiH kao argumente iznela informacije da ih konkretno sumnjiče da su na osnovu lažiranih izveštaja OBA BiH od Suda BiH tražili naloge za prisluškivanje, koje je onda Debevec odobravao, a sve navodno u dogovoru sa Mehmedagićem.

Iz Tužilaštva BiH tvrde da je dokumentacija koja se odnosi na te radnje uništavana, tačnije, kako je rekla Jolovićeva, uništeno je oko 60 naloga za prisluškivanje. Navela je kako im je jedan od svedoka koji je bio raspoređen na sačinjavanju naloga za prisluškivanje dežurnog telefona sudija sugerisao Debevecu da nije zakonito da se nalozi raspisuju pod N. N. na šta mu je Debevec rekao: "Sačini to kako sam rekao".

- Tužilaštvo dolazi do frapantnih činjenica, da su spisi pod brojevima 6, 12 i 13 nezakonito doneti. Svedoci otkrivaju nešto neverovatno, da je Sud BiH bez evidentiranja u zvaničnim knjigama doneo blizu 60 naloga za provođenje mera - navela je Jolovićeva.

Dodaje da je začuđujuće i da se nalozi sa oznakom "poverljivo" iznesu bez kontrole u privatnu kuću i na kraju unište. Konstatovala je kako je sistem tajnih podataka u Sudu kompromitovan. Takođe, dodala je, kako je i određeni broj akata iz OBA uništen.

Igranje s ljudskim pravima

RANKO Debevec burno je reagovao na navode tužioca kazavši, između ostalog, da su predlozi svedoka "apsurdni" i da "nemaju nikakve veze s ovim predmetom. Izjavio je kako je "ovo igranje s njegovim ljudskim pravima i da on nema nikakvu komunikaciju ni s kim, budući da je sklonjen sa funkcije".

- Ako sam bio uticajan, sada više nisam. Ljudi sad samo mogu bežati od mene - rekao je Debevec.

- Zašto bi neko ako je sve u redu naredio uništavanje i neevidentiranje naloga - upitala je Jolovićeva.

Između ostalog, saopštila je i da im predstoji saslušanje još svedoka. Jolovićeva je dodala i da je Debevec iskoristio i telefonski poziv i dao instrukcije svojoj sekretarici da skloni knjigu evidencija iz njegove kancelarije.

- Knjiga je naknadno pronađena kod nje u privatnim prostorijama i utvrđeno je da su neke evidencije prepravljane, ali i da iz druge knjige fale određene stranice - dodaje Jolovićeva.

Mehmedagić se nije obraćao Sudu, već je kratko izjavio da se slaže s izlaganjem njegovog branioca Nermina Mulalića koji je, između ostalog, pitao "kako će osumnjičeni uništiti dokaze, ako je teza Tužilaštva da su ih oni već uništili".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)