VELIKI DAN ZA VERNIKE IZ MOSTARA Crkva u Blagaju čuva odeždu Svetog Vasilija

D.Curać

06. 12. 2023. u 08:00

U BLAGAJSKU crkvu kod Mostara su donete narukvice sa arhijerejske odežde Svetog Vasilija Ostroškog koje se presvlače svake sedme godine, a kako je rekao episkop zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije, koji je tim povodom služio arhijerejsku liturgiju, Sveti Vasilije se napajao Hristovim likom i Jevanđeljem.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА ВЕРНИКЕ ИЗ МОСТАРА  Црква у Благају чува одежду Светог Василија

Foto SRNA

- Služio je istu ovu službu koju mi služimo. Još je manje imao nego što mi imamo. Bilo je teško vreme ratova i iskušenja, ali on se držao Boga, verovao je da ga u Crkvi Božjoj, na liturgiji, sreće istinitog i živog kao što je bio živ kada su apostoli hodili zemljom. I onda se desilo čudo nad čudimo. Tako mi imamo njegove svete i netruležne mošti pod Ostrogom - rekao je vladika Dimitirije.

Iguman manastira Žitomislić, Danilo, istakao je da je Sveti Vasilije sebe obogatio Bogom, pa je kadar i drugima da daje.

- On je činio ko zna kakva neispitana, sakrivena od nas dobra dela, molitve i posta. Ono što nije sakriveno je njegova neopisiva i božanska ljubav prema drugom čoveku i to prema svakom čoveku. Sveti Vasilije jednako miluje i one koji su hrišćani i one koji nisu. Pruža pomoć i onima koji su u nevolji, bez obzira na veru i naciju - istakao je iguman.

Deo sveštene odežde Svetog Vasilija u crkvu u Blagaju donesen je po blagoslovu arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a na molbu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Mrkonjići

SVETI Vasilije Ostroški rođen je 1610. godine, kao Stojan Jovanović, od roditelja Petra i Ane, u selu Mrkonjiću u Popovom polju kod Trebinja. U manastiru Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Mrkonjićima kod Trebinja, sada se čuvaju mošti Svete Ane - Anastasije, majke Svetog Vasilija.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog se presvlače svake sedme godine. Deo odežde može se dobiti na čuvanje u svetinjama u kojima će se narod moliti.

Sveti Vasilije je veliki čudotvorac čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica SPC. Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, već više od 300 godina. Crkvica u kojoj leže mošti Ostroškog Sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)