ĆIRILICA - PISMO I IDENTITET SRPSKOG NARODA: Srpska jezik štiti i zakonom

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 11. 2023. u 09:00

NARODNA skupština RS je pre dve godine usvojila Predlog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Tim zakonom, jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo definisani su kao nematerijalno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku.

ЋИРИЛИЦА - ПИСМО И ИДЕНТИТЕТ СРПСКОГ НАРОДА: Српска језик штити и законом

Foto: D.V.

Uredili smo sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma i propisali obavezu da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Utvrđen je Savet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor, kaže za "Novosti" Željka Stojičić, ministarka prosvete i kulture Republike Srpske.

- Ovaj zakon predstavlja i zajedničko delovanje u oblasti jezičke i kulturne politike Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Srpske, definisano u Povelji o srpskom kulturnom prostoru, dokumentu koji predstavlja zajedničku politiku delovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije - ističe ministarka.

Ministarstvo prosvete RS je još 2017. pokrenulo kampanju "Čitajmo zajedno" koja za cilj ima popularizaciju i promociju književnosti i kulture čitanja. U 2022. je koncept kampanje bio zasnovan na zaštiti ćiriličnog pisma i promociji domaćih mladih umetnika i dizajnera.

- Krajnji cilj kampanje bio je da se ukaže na osnovni problem kada je u pitanju zaštita i korišćenje ćiriličnog pisma, a to je zapravo nedostatak dovoljnog broja odgovarajućih ćiriličnih fontova u kontekstu grafičkog dizajna. Studenti Akademije umetnosti u Banjaluci i Akademije likovnih umetnosti u Trebinju dostavili su na javni poziv, koji smo raspisali, dizajn plakata sa ilustrovanim prikazom slova azbučnog pisma. Izabrano je 15 rešenja deset studenata koja su u oktobru, mesecu knjige, prikazani na bilbordima, što je imalo veliki odjek u javnosti - navodi ministarka Stojičić.

Primat u odnosu na latinicu

KADA se govori o zastupljenosti ćirilice u obrazovnom sistemu Srpske, ministarka ističe da je ćirilica značajno zastupljena u obrazovnom sistemu Srpske i ima primat u odnosu na latinicu.

- Udžbenici su štampani na ćirilici, ćirilica je pismo koje se prvo nauči u školama, a i većina lektira je štampana na ćirilici - kaže Stojičićeva.

Prema njenim rečima, jedna od važnih mera je promocija i afirmacija ćirilice kroz izraženu podršku domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane ijekavicom na ćiriličkom pismu.

- Ministarstvo prosvete je uspostavilo sistem redovnog godišnjeg otkupa knjiga od izdavača, a značajno se podržava i izdavačka delatnost Udruženja književnika Srpske, Društva članova Matice srpske - ogranak u Srpskoj, kao i aktivnosti Društva nastavnika RS - pojašnjava ministarka.

Na pitanje "da li je ćirilica dovoljno zastupljena u Srpskoj, jer mnogi natpisi su na latinici i stiče se utisak da je više latinice nego ćirilice u javnom životu", ministarka odgovara: U saradnji sa organizacijama i ustanovama kojima je zaštita i očuvanje jezika i pisma jedna od primarnih odrednica delvanja, trebalo bi otvoriti dijalog o tim pitanjima u medijima i insistirati da veb prezentacije i portali institucija, kulturnih, obrazovnih i javnih ustanova budu na ćirilici i na engleskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave