MUSLIMANI IZVRŠILE STRAŠAN ZLOČIN , A NIKO NIJE ODGOVARAO: Obeležena 31 godina od masakra u selu Magašići

Novosti online

20. 07. 2023. u 18:20

U BRATUNCU je obeležena 31 godina od kada su muslimanske snage ubile osmoro meštana sela Magašići, od kojih šest žena, a među njima i jedna trudnica.

МУСЛИМАНИ ИЗВРШИЛЕ СТРАШАН ЗЛОЧИН , А НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО: Обележена 31 година од масакра у селу Магашићи

Foto: Printskrin

Prema svedočenju očevidaca, komšije muslimani, iz Glogove i Blječeve, 20. jula 1992. godine, u Magašićima kod Bratunca počinile su jedan od najgnusnijih zločina, usmrtivši civile, koji su tog dana radili na njivama, a selo zapalili.

Aleksandar Lončarević svakog 20. jula dolazi na sestrin grob, pali svjeću i prisjeća se da su mu sestru ubili zlikovci iz Srebrenice i komšije muslimani, a da za to još niko nije optužen niti procesuiran.

- To su sve naše komšije, da ih sad ne nabrajam, nemam snage, možda ih svaki dan i srećem. Oni su njih pobili ni krive ni dužne civile, ali nemam snage više ni da pričam ali ću i dalje da dolazim zbog svoje sestre - kaže Lončarević.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac istakli su da je Tužilaštvo BiH 2019. godine, obustavilo istragu o predmetu Magašići. Naveli su, zbog nedostatka dokaza.

Dodaju da se upravo zbog tog nekažnjenog zločina opet ponavlja situacija da pojedinci zveckaju oružjem. Izjava Nasera Orića da je "sve počelo na Drini i da će se sve tu završiti", iz Nezuka ponovo je uznemirila strasti.

- Najviše boli činjenica da muslimanski vođa ponovo preti, međunarodna zajednica ćuti ne reaguje na to - dodao je Ivan Petrović iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Samo pet dana kasnije, nakon ovog zločina, ubijeno je još sedmoro meštana srpske nacionalnosti u susednom selu Hranča. U napadu na to mesto ranjeno je 22-je lica, selo je spaljeno, dok porodice ubijenih i danas čekaju pravdu.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave