DECU VEZALI ZA RADIJATORE: Bivšim direktorima „Pazarića“ 13 i po godina robije

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 07. 2023. u 06:35

OPŠTINSKI sud u Sarajevu proglasio je u prvostepenom postupku krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine "Pazarić".

ДЕЦУ ВЕЗАЛИ ЗА РАДИЈАТОРЕ: Бившим директорима „Пазарића“ 13 и по година робије

Zlostavljanje Zavod Pazarić foto Glassrspke

 Kako su saopštili iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KTKS), zbog krivičnog dela nesavestan rad u službi, prvostepenom presudom osuđeni su na po četiri godine i šest meseci zatvorske kazne.

- Terete se da su od 2009. do 2019. godine, dok su obavljali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i praćenja telesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, očito nesavesno postupali u vršenju dužnosti, usled čega je nastupila teža povreda prava štićenika - piše u saopštenju KT Kantona Sarajevo.

Optužnica protiv osuđenih koji su, u različitim periodima, bili direktori u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine "Pazarić", podignuta je u maju 2021.

Još 2019. Sabina Ćudić (Naša stranka), tadašnja poslanica u PD FBiH, predstavila je novinarima u Sarajevu šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Svedočila u sudskom procesu

SABINA Ćudić je i svedočila u procesu protiv tri bivša direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine "Pazarić".

- Ponoviću ono što sam izjavila u sudnici - za pokretanje istrage i ovog postupka ključan je bio pritisak javnosti. Hvala vam - objavila je Ćudićeva na društvenim mrežama.

Ona je objavila fotografije na kojima se vidi da su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provodila su veći deo dana i čitavu noć. Prezentovan je i video-materijal koji potvrđuje navode Ćudićeve o vezivanju dece u Zavodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)