LUČIĆ OSUMNJIČEN DA JE ZAPOŠLJAVAO I PUTOVAO MIMO ZAKONA? Detalji hapšenja ministra za ljudska prava i izbeglice BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 12. 2022. u 08:15

PRIPADNICI Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u Istočnom Sarajevu Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara BiH.

ЛУЧИЋ ОСУМЊИЧЕН  ДА ЈЕ ЗАПОШЉАВАО И ПУТОВАО МИМО ЗАКОНА? Детаљи хапшења министра за људска права и избеглице БиХ

Miloš Lučić, Foto "Glas Srpske"

Lučić je, kako je rečeno iz Tužilaštva, osumnjičen za krivično delo zloupotrebe položaja, koje je povezano sa više koruptivnih krivičnih dela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

- Sprovedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni grubo zloupotrebio trošenje sredstava namenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlašćenih osoba, zloupotrebio svoj položaj pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom - ističu iz Tužilaštva BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se uporedno sa hapšenjem pretresene kancelarije, stan gde živi Lučić i drugi objekti, a u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim delima.

Pod istragom su službena putovanja ministra Lučića, troškovi koje je pravio, ali i zapošljavanje savetnika u kabinetu. Mediji su u više navrata pisali o galantnom ponašanju pri plaćanju službenih putovanja ministra Lučića, ali je on sve demantovao.

- Svaki dan je Miloš u žiži - da li je nešto potrošio od reprezentacije koju izmišljaju, da li sam išao i da li sam bio na godišnjem odmoru - izjavio je Lučić ranije za sarajevske medije odgovarajući na optužbe.

Agencija SIPA u akciji, Foto SIPA

Povodom hapšenja Lučića, koji je član DNS, oglasio se i predsednik te stranke Nenad Nešić. On je izjavio da je uveren da će ministar Lučić dokazati nevinost i da će pravosudne institucije BiH obaviti posao u skladu sa zakonom.

- Organi BiH treba da rade svoj posao, funkcija nikome ne sme da bude zaštita - istakao je Nešić i dodao da veruje u institucije i da je iz medija saznao za hapšenje Lučića.

Inače, hapšenje ministra Lučića zbog zloupotrebe službenog položaja nije izolovan slučaj, jer je u toku suđenje aktuelnom ministru bezbednosti BiH Selmi Cikotiću, koji je optužen da je zloupotrebio položaj i oštetio državni budžet za oko 9,7 miliona KM.

Pre mesec dana je Veće Apelacionog suda BiH donelo drugostepenu oslobađajuću presudu kojom je potvrđeno da se bivši ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, zajedno sa još tri osobe, oslobađa svih optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje, vrednog 198.000 evra, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.

RANIJE PRIVEDEN I NjEGOV PRATILAC

PODSEĆAMO, u akciji SIPA kodnog imena "Dijamant", u aprilu ove godine uhapšen je Lučićev pratilac i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tela Miloš Nikolić, u prodaji 10 kilograma spida. Tokom pretresa pronađeno je 15 kilograma spida, a četiri osobe su osumnjičene za organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu službenog položaja. Lučić je nakon hapšenja Nikolića izjavio da "nema nikakve veza s tim slučajem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju