BROJE I GLASOVE I TUŽBE: Postizborni cirkus u BiH, na sceni političke svađe i "rat" krivičnim prijavama

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 10. 2022. u 08:11

UPOREDO sa novim prebrojavanjem glasova za funkciju predsednika Srpske u Sarajevu, prebrojavaju se i tužbe koje stižu na adresu Tužilaštva BiH zbog nepravilnosti u izbornom procesu, a kojih je na desetine.

БРОЈЕ И ГЛАСОВЕ И ТУЖБЕ: Постизборни циркус у БиХ, на сцени политичке свађе и рат кривичним пријавама

Kontrolno prebrojavanje glasova u CIK BiH, Foto Srna

Tako su Tužilaštvu BiH od strane Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD prijavljeni članovi CIK, jer su nezakonito počeli novo brojanje glasova, a CIK je uzvratio kontratužbom).

Opozicioni blok u Srpskoj na čelu sa Partijom demokratskog progresa (PDP) i Srpskom demokratskom strankom (SDS) podneo je nekoliko tužbi zbog, kako su naveli, izbornih krađa širom Srpske. Na to treba dodati i desetine tužbi koje su stigle u izbornom danu zbog, kako je navedeno, izbornih krađa.

Tužilaštvo BiH, Foto S. M.

Dok traje rat krivičnim prijavama u Sarajevu i dalje se broje glasovi za predsednika RS, ali ni ovo brojanjene ne protiče bez problema. Posmatrači su primetili da su pojedini brojači na kontrolnom prebrojavanju jednog biračkog mesta u Banjaluci umesto 157 glasova Miloradu Dodiku upisali nula. Odmah po prijavi su reagovali iz CIK i ti brojači su prebačeni na druge poslove, potvrdio je zamenik direktora Glavnog centra za brojanje Adi Agić.

- To je bili greška kod upisa. I mi smo ponovo prebrojali glasove - rekao je Agić.

Iako se CIK ne oglašava o rezultatima brojanja, to uveliko na društvenim mrežama rade opozicioni i vladajući blok u RS. Jedni pišu da je očigledno bila krađa na izborima i da saznaju iz nezvaničnih izvora, iz Sarajeva, kako je bilo dopisivanja glasova, dok drugi tvrde da je prebrojavanje glasova samo još jedan dokaz da je Milorad Dodik ubednjivo pobedio Jelenu Trivić.

Povodom novog brojanja glasova oglasio se i Milorad Dodik, kandidat SNSD za predsendika RS, koji je poručio da je njegova pobeda na proteklim izborima čista.

- Strpljivo ćemo sačekati ovo nezakonito brojanje. Građani koji su nam dali podršku dobiće satisfakciju sa nekoliko dana zakašnjenja - naveo je Dodik.

Milorad Dodik, Foto ATV

Prema njegovim rečima, CIK BiH bez legitimiteta donosi nezakonite odluke o ponovnom prebrojavanju glasova, a da prethodno nisu utvrđeni preliminarni rezultati.

- Iako nezakonita odluka CIK mora kad-tad dovesti do rezultata izbora za predsednika RS, mi se tog rezultata ne plašimo jer znamo da je naša pobeda čista - naveo je Dodik.

On je ukazao na to da neodgovorni istupi CIK, ali i lidera SDS i PDP Branislava Borenovića i Mirka Šarovića govore da je svima stalo do svega osim do istine.

VISOKE KAZNE

PREMA Krivičnom zakonu BiH, za uskraćivanje biračkog prava, prevaru pri glasanju, povredu tajnosti glasanja, izbornu prevaru i slično, zaprećene su novčane kazne i zatvorske od tri meseca do pet godina.

NA OKO 400 MESTA NEPRAVILNOSTI

BRANISLAV Borenović, lider PDP, poručio je da je u prvih nekoliko dana nakon kontrolnog brojanja glasova potvrđeno da je u brojnim mestima širom Srpske bilo krađe glasova.

- Nakon što je prekontrolisano 528 biračkih mesta, na više od 400 su utvrđene raznorazne nepravilnosti, a na više od 35 odsto mesta je došlo do krađe glasova - rekao je Borenović i poručio da se izbori za predsednika RS moraju ponoviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki nadod kaže NE rezoluciji o genocid