BAKIR BROJI SAMO - PORAZE: Posledice političkog potresa, velike šanse da se Izetbegovićeva SDA preseli u opozicioni tabor i na nivou BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 10. 2022. u 07:52

KAO najveći gubitnici opštih izbora u Bosni i Hercegovini mogli bi da budu zabeleženi Bakir Izetbegović i njegova Stranka demokratske akcije.

БАКИР БРОЈИ САМО - ПОРАЗЕ: Последице  политичког потреса, велике шансе да се Изетбеговићева СДА пресели у опозициони табор и на нивоу БиХ

Foto AP

Naime, nakon što ga je u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH "počistio" Denis Bećirović, kandidat Socijaldemokratske partije, već sad se pravi matematika da se SDA izbaci iz vlasti, kako na federalnom, tako i na nivou BiH.

U dosadašnjem sazivu Parlamenta BiH, koji broji 42 poslanika iz Federacije BiH i Republike Srpske, Izetbegovićeva SDA bila je deo vladajućeg saveza. Međutim, nakon preliminarnih rezulata sa izbora 2. oktobra, slika bi mogla značajno da se promeni.

Ukoliko SNSD Milorada Dodika i HDZ Dragana Čovića, čijim poslanicima su već rezervisana mesta u parlamentu, tako preseku i naprave savez sa SDP i njihovim koalicionim partnerima, imali bi većinu od 22 glasa. I SDA bi prešla u opozicioni tabor.

Čim je Izetbegović izgubio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, i njegov pregovarački potencijal se naglo srozao. Njegova stranka se više neće pitati ni za čelnu poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH, jer upravo Predsedništvo donosi odluku o ovoj funkciji.

Za to vreme SNSD, sa sigurnom većinom srpskih glasova, može mirno da sačeka kako će se složiti kockice u Federaciji BiH kako bi doneli konačnu odluku oko formiranja većine u Parlamentu BiH. U ovom trenutku se zna da Dodik ne odustaje od pozicije ministra inostranih poslova BiH, ali će SDA teško ispustiti resor spoljne politike, koje je u protekle četiri godine vodila njihov kadar Bisera Turković.

Izetbegović i njegova SDA podbacili 2. oktobra, Foto AP

U sarajevskim političkim krugovima se sve glasnije priča o tome da bi Izetbegović vrlo rado seo u tu "utešnu" stolicu nakon poraza u trci za člana Predsedništva BiH. Međutim, ostaje pitanje šta može da ponudi SNSD zauzvrat.

Dodikova stranka ostvarila je trijumf i u Republici Srpskoj, ali se opozicija opredelila da žalbama Centralnoj izbornoj komisiji BiH pokuša da ospori pobedu Dodika nad Jelenom Trivić u trci za predsednika RS. CIK je prihvatio nekoliko prigovora opozicije i naredio novo brojanje glasova u Bijeljini i Foči. Rezultat je nakon novog brojanja bio iznenađujući - brojke su išle u korist lidera SNSD.

Dodik je poručio da su svi podaci koje je njegova stranka imala još u izbornoj noći bili zasnovani na overenim zapisnicima po biračkim odborima. On je naveo da su neki drugi iz opozicije podatke zasnivali po nekim svojim kriterijumima, pa su istrčali u javnost s nečim što nije bilo tačno.

On je otkrio da je sedam dana pre izbora u BiH u SAD održan sastanak na kojem je bio specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar, koji je rekao da očekuje da se problemi oko glasanja dese u Doboju, Zvorniku i Prijedoru:

- Ove gradove u tom smislu sada spominje i opozicija.

Inače, prema podacima koje je CIK juče objavio, na osnovu 97,28 odsto obrađenih biračkih mesta, Dodik vodi sa osvojenih 287.662 glasa ili 48,18 odsto, dok Trivićeva ima 259.326 glasova ili 43,43 odsto.

Racionalni Stanivuković

DODIK je rekao da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, funkcioner PDP, nakon izbora pokazuje da je racionalniji od svojih partijskih kolega, te da ga je time prijatno iznenadio.

- Pretpostavljam da ni njemu kao gradonačelniku ne odgovara loša slika o Banjaluci - ocenio je Dodik.

* * * * * * * * * *

Opozicija sinoć u Banjaluci organizovala skup zbog "krađe" glasova trivićeve

NEZADOVOLjNI REZULTATIMA IZBORA ZA PREDSEDNIKA SRPSKE

U BANjALUCI je sinoć održan protest u organizaciji opozicije koja tvrdi da je njihov kandidat Jelena Trivić pokradena na izborima za predsednika RS. Nakon što su se građani okupili u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", kolona na čelu sa opozicionim liderima je otišla do centra grada i Trga Krajine.

Predsednik PDP Branislav Borenović, kazao je da se događa "veliki narodni skup":

- Hoćemo istinu i pravdu. Ovo mora biti miran, dostojanstven protest na kome ćemo pokazati da smo narod koji zna kako se čuva Srpska.

Dodik je ocenio da su okupljanja opozicije u Banjaluci deo demokratskog ambijenta, ali je naveo da to neće dati nikakav rezultat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024