DODIK JURI ŠTO ŠIRU KOALICIJU: U Republici Srpskoj se spremaju postizborni savezi, opozicija traži ponavljanje glasanja

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 10. 2022. u 07:39

NAKON prebrojanih više od 87 odsto glasova za Narodnu skupštinu RS, ubedljivu pobedu je već sad odnela aktuelna vladajuća koalicija, koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata, Socijalistička partija, Demokratski savez, Ujedinjena Srpska i Narodna partija Srpske.

ДОДИК ЈУРИ  ШТО ШИРУ  КОАЛИЦИЈУ: У Републици Српској се спремају постизборни савези, опозиција тражи понављање гласања

Foto AP

Ova koalicija ima u rukama 60 odsto glasova za parlament, odnosno blizu 50 mandata, a za prostu većinu su im potrebna 42 mesta.

Ipak, kako bi dobacili do dvotrećinske većine, odnosno 56 poslanika (ukupno ima 83 mesta) koliko je potrebno da bi odbranili eventualni veto srpskog člana Predsedništva BiH ukoliko bude protiv odluka ovog tela, koalicija na čijem je čelu SNSD mora ubaciti u igru još neku od parlamentarnih stranaka. Zasada, na poziv čekaju Socijalistička partija Srpske na čelu sa Goranom Selakom i Demokratski narodni savez koji predvodi Nenad Nešić.

- Nikako ne treba isključiti ni mogućnost da deo vladajuće koalicije budu i poslanici Partije demokratskog progresa koje kontroliše Draško Stanivuković. Gradonačelnik Banjaluke nije galamio u izbornoj noći i proglašavao pobedu Jelene Trivić. Sve su jače glasine da bi poslanici sa liste koju je Stanivuković nosio u ime PDP mogli napraviti zaokret - ističe za "Novosti" odlično obavešten izvor.

"PIKOVI" Goran Selak, Nenad Nešić i Draško Stanivuković, Foto SPS/DNS/Tanjug

Dalje, iz kombinatorike o novoj skupštinskoj većini nije isključena ni Srpska demokratska stranka Mirka Šarovića, jer u njoj postoji deo koji želi razgovore sa Dodikom i da SDS ponovo bude vlast, jer su dve decenije u opoziciji urušile stranku na čijoj snazi je nastala i u otadžbinskom ratu odbranjena Republika Srpska.

Što se tiče glasanja za Parlament BiH, ubedljivu pobedu u Republici Srpskoj je odneo SNSD, dok su u Federaciji BiH to Hrvatska demokratska zajednica BiH i Stranka demokratske akcije na čijem čelu je Bakir Izetbegović. Ove tri stranke su činile većinu i u proteklom sazivu Parlamenta BiH. Za sada je poznato da SNSD i HDZ BiH već imaju približene stavove da budu deo većine u Parlamentu BiH i čeka se odgovor SDA.

HDZ BiH bi u raspodeli funkcija nakon formiranja Parlamenta BiH, ukoliko to bude koalicija SNSD - HDZ BIH - SDA, trebalo da dobije fotelju predsedavajućeg Saveta ministara BiH, koja im pripada po neformalnom nacionalnom ključu. Srbima sleduje mesto ministra spoljnih poslova, ali nije tajna da je i Izetbegović, posle kraha u trci za nastavak mandata u Predsedništvu, pikirao tu funkciju.

Inače, opozicioni blok u Srpskoj na čelu sa Partijom demokratskog progresa i Srpskom demokratskom strankom najavio je proteste za danas u Banjaluci zbog "izborne krađe u trci za predsednika RS" i traže da se ponovo prebroje svi glasovi.

Nakon sastanka vladajuće koalicije, koju čine SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, DEMOS, NPS, NDP, Dodik je poručio:

- Mi smo pobednici, ova koalicija je dokazala da vodi ispravnu politiku. Moj rezultat ne može se dovesti u pitanje bilo kakvim postupkom koji bi pokrenula opozicija, koju su zapadne ambasade podstakle da izazovu nestabilnost.

Jelena Trivić, Foto Tanjug

Milan Radović, zamenik predsednika SDS, istakao je da postoji problem sa validnošću zapisnika i da najavljeni protest nije "obojena revolucija", već pritisak na institucije da rade svoj posao.

- Insistiramo da se utvrdi šta je u vrećama i šta je u zapisniku. Šta mislite, ako ne istrajemo na ovome, da li će narod izlaziti na izbore? Ja i ljudi bliski meni nismo imali nijedan glas tamo gde glasa naša rodbina. To je prekrajanje volje. Moramo opet brojati sve, ko je kriv treba krivično da odgovara. Neko se usudio da u zapisnik zapisuje nešto što nije u kutijama - rekao je Radović.

Dobri odnosi Banjaluke i Beograda

REPUBLIKA Srpska je stabilna, odnosi Srpske i Srbije su dobri i stabilni i nema razloga za zabrinutost - poručio je juče Dodik povodom nekoliko tekstova u sarajevskim medijima u kojima se navodi da su njegovi odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem narušeni.

Dodik je rekao da se čuo sa Vučićem i da će mu on čestitati posle objave zvaničnih rezultata, te da nema razloga ni za kakve spekulacije. Saopštio je da je primio čestitke od desetak predsednika država i vlada.

BONUS VIDEO - SRBIJA DOBILA JOŠ JEDNOG SVETITELjA: Patrijarh Porfirije kanonizovao vladiku Irineja Ćirića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)