DAN KAD JE ODBIJENA HRVATSKA: Srpska obeležila jedan od najznačnijih datuma iz Otadžbinsko-odbrambenog rata

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 09. 2022. u 17:12

SLUŽENjEM pomena i polaganjem venaca u opštinama zapadnog dela Srpske, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici danas je obeleženo 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od agresije Vojske Hrvatske u septembru 1995. godine.

ДАН КАД ЈЕ ОДБИЈЕНА ХРВАТСКА: Српска обележила један од најзначнијих датума из Отаџбинско-одбрамбеног рата

Foto: Srna

U hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine na područje zapadnog dela Republike Srpske, odnosno opština, Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijeno je 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnik Vojske RS, dok je 101 osoba ranjena. Ove godine centralno obeležavanje održano je u Kozarskoj Dubici. U ime institucija RS venac je položio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, a u ime Srbije ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Ministar Milunović zahvalio je svim učesnicima odbrane zapadnog dela Republike Srpske u septembru 1995. koji su bili hrabri da odole daleko jačem neprijatelju i odbrane svoju teritoriju, slobodu i čast.

- Siguran sam da oni, na onoj strani Save i Une, koji su preživeli, duboko žale što su nogom kročili na našu zemlju. Neka im to bude opomena, a mi ovde imamo Spomen-crkvu Svete Petke i spomen-krst kod koga ćemo se moliti svake godine i sećati se naših stradalih - rekao je Milunović.

Ministarka Kisić izjavila je da su narod i vojska u zapadnokrajiškim opštinama pružili herojski otpor hrvatskoj agresiji u septembru 1995. godine, braneći svoju teritoriju i slobodu.

PRIČINjENA MILIONSKA ŠTETA

NASELjA i gradovi su pretrpeli velika razaranja i štete u agresiji hrvatske vojske, a prema podacima opštinskih komisija o proceni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

- Ovo su dani kada se sećamo slike stradanja srpske vojske i naroda zapadnokrajiških opština, Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, kao i njihovog herojskog otpora i slavne pobede - rekla je Kisićeva.

Ona je navela da su taj narod i vojska branili svoju teritoriju, svoje porodice, prag i ognjište.

Foto: Srna

- I baš zato što su branili svoje, u tim borbama ništa nije bilo nemoguće i nisu postojale nikakve prepreke, pa ni znatno brojniji, ni na prvi pogled jači neprijatelji - rekla je Kisićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!