LETNJA SUŠA POGODOVALA VINOGRADIMA: U trebinjskim vinogradima ove sezone ranije krenula berba grožđa (FOTO)

D. CURAĆ

07. 09. 2022. u 07:20

LETNjA suša i ove godine je pogodovala trebinjskim vinogradarima koji su nešto ranije krenuli u berbu grožđa, koje je i ove godine očekivanog prinosa, ali i odličnog kvaliteta.

ЛЕТЊА СУША ПОГОДОВАЛА ВИНОГРАДИМА: У требињским виноградима ове сезоне раније кренула берба грожђа (ФОТО)

Foto D. Curać

Prema rečima Branka Anđelića, agronoma u vinogradima "Agrofina", najvećim u tom delu Hercegovine, zasada mogu biti prezadovoljni.

- Prinosi su standardni kao prethodnih godina, odnosno ne očekujemo nešto previše grožđa. Razlog je svakako velika suša, a što se tiče kvaliteta ono je vrhunsko. Mi radimo neke parametre na osnovu kojih počinjemo berbu i to smo ove godine počeli nešto ranije - istakao je Anđelić.

Foto D. Curać

Trebinjski vinogradar Ranko Petijević smatra da je ova godina jedna od boljih kada je u pitanju kvalitet grožđa.

- Bila je sušna godina, što nama odgovara. Što se tiče kvaliteta, ova sezona biće jedna od boljih u poslednjoj deceniji, a neke sorte su ranije prispele za berbu - rekao je Petijević.

Vinogradari u BiH poslednjih nekoliko godina imali su dosta problema zbog prevelikog uvoza grožđa, ali ove godine došlo je do značajnog smanjenja. Na tako nešto uticala su velika poskupljenja đubriva, zaštite, kao i goriva, zboge čega je veća cena grožđe ne samo u Hercegovini, već i u zamljama iz kojih se ono uvozi.

- Na cenu će najviše uticati troškovi koje imamo, a koji su ove godine znatno uvećani. Zbog toga smo ove godine povećali cene za 20 do 30 odsto, zavisno od sorte, ali već imamo preko 85 odsto rezervisnog grožđa za prodaju. Cene su veće zbog poskupljenja goriva, radne snage, đubriva, a što se tiče uvoza mislim da je smanjen, jer su svuda porasle cene goriva i sam prevoz iz zemalja koje su ga izvozile košta mnogo više - naglasio je Anđelić.

Foto D. Curać

I porodica Petijević ove godine izdvojila je značajno veća sredstva da bi održala svoje vinograde.

- Od početka radova u februaru sve je poskupelo   za čak 100 odsto, počev od đubrenja, radnika koji rade, zaštite, što se odrazilo i na cenu grožđa koje će biti skuplje. Ono što je vidljivo, a što mi pratimo, smanjen je i uvoz pogotovo ovih prvih sorti koje stižu iz inostranstva - istakao je Petijević.

KABERNE NA KRAJU

TRENUTNO je u trebinjskim vinogradima toku berba vranca, merloa i smederevke, a obran je šardone. Za nekih desetak dana počeće berba čuvene hercegovačke žilavke, a nakon toga do kraja septembra dolazi branje kabernea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna