POMEN NAD HUMKAMA 5.000 SRBA: U kompleksu "Šušnjar" obeležena 81. godišnjica ustaškog zločina kod Sanskog Mosta

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 08. 2022. u 06:20

U MEMORIJALNOM kompleksu "Šušnjar" u Sanskom Mostu juče je obeležena 81 godina od ustaškog zločina nad 5.500 Srba, Jevreja i Roma na Ilindan 1941.

ПОМЕН НАД ХУМКАМА 5.000 СРБА: У комплексу Шушњар обележена 81. годишњица усташког злочина код Санског Моста

Foto RTRS

U Hramu Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu služena je sveta liturgija, a položeni su i venci žrtvama ustaškog terora  na lokacijama Milin birt i Klaonica.

Ustaše su na Ilindan, u ovom mestu izvršile pokolj više od 5.000 Srba i 50 Jevreja, dok je na isti dan na području tadašnjeg sreza Sanskog Mosta ubijeno više od 10.000 Srba. Izaslanik srpskog člana PBiH Radovan Kovačević poručio je da se o ovom stradanju mora govoriti, kako se nikada nikome i nigde ne bi više ponovilo.

- U ovim humkama ne leže žrtve fašističkog terora, nego Srbi koji su žrtve ustaškog terora, ubijene od ustaša muslimana i ustaša Hrvata. Ovo ne govorimo danas da bismo nekoga uvredili, nego zato što moramo da govorimo istinu - naglasio je Kovačević.

- Za ovo mesto bitna su dva dana - Đurđevdan i Ilindan 1941. Na Đurđevdan ustaše su zabranile da se proslavljaju pravoslavni praznici i kada se srpski narod pobunio, Nemci su iz Prijedora došli da pomognu ustašama da ubiju 27 Srba koji su sahranjeni na ovom mestu. Na Ilindan iste godine, povampirene ustaše su na ovom mestu ubile 5.500 Srba i 50 Jevreja.

Da se stradanje nikada nikome ne ponovi, Foto RTRS

On je podsetio da je u vreme kada je Ante Pavelić stupio na dužnost poglavnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj uveo pravilo da Jevreji nose trake sa slovom "Ž", a Srbi sa slovom "P", kao pravoslavci.

- Posle je za sve Srbe u NDH postojala samo crna traka. Kao što danas, nažalost, na ulazu u Sanski Most postoji crna traka preko ćiriličkog natpisa grada. To su stvari koje ćemo morati da menjamo - naglasio je Kovačević.

RS GARANT SIGURNOSTI

DANAS Srbima govore o genocidu, a u samo nekoliko dana jula i avgusta 1941. ubijeno je 5.500 Srba u Sanskom Mostu, 1.000 u Bosanskoj Krupi, 2.000 Srba u Ključu, 1.500 u Prijedoru i više od 12.000 Srba na Garavicama kod Bihaća, a o tome, nažalost, većina srpskih potomaka nije ni znala do pre nekoliko godina. Zato danas imamo RS, kao garant da se našem narodu neće ponoviti tako nešto - naglasio je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)