OPUŠAK ZAPALIO BANKU: Završen izveštaj oko požara koji je izbio u zgradi IRB u centru Banjaluke

S. M.

28. 06. 2022. u 07:41

POŽAR koji je 1. maja izbio u zgradi Investiciono razvojne banke u Banjaluci je započeo u delu bašte ugostiteljskog objekta-picerije "Korso", stoji u dostavljenom nalazu i mišljenju nadležnihi institucija koje su radile na istrazi uzroka, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

ОПУШАК ЗАПАЛИО БАНКУ: Завршен извештај око пожара који је избио у згради ИРБ у центру Бањалуке

Foto RTRS

Dalje navode da je reč o tinjajućem požaru koji je nastao tako što je najverovatnije opušak cigarete zapalio sunđeraste podmetače i drvenu žardinjeru za cveće.

- Požar se razbuktao za sat i širio se vertikalno odozdo prema gore. Veštaci su isključili kao mogućnost nastanka požara kvar na elektroinstalacijama i dimnjaku iz ugostiteljskog objekta-picerije "Korso", koji vodi kroz prostorije Ivesticiono-razvojne banke Republike Srpske, do vrha zgrade - saopšteno je iz tužilaštva.

Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, ističe da je njihove protivpožarne sisteme, oko mesec dana pre požara, proveravala ovlašćena kompanija i bili su ispravni.

Foto RTRS

Dražen Vrhovac

- I ne samo protivpožarni sistem IRB, već na nivou kompletne zajednice etažnih vlasnika. To nije samo naša zgrada, već smo mi delom vlasnici, a više od 40 firmi tu ima svoje poslovne prostorije i obavlja poslove u okviru iste zgrade. Nisam želeo ni na koji način da utičem na rad ni MUP ni Tužilaštva, strpljivo smo čekali i drago mi je da su potvrđena sva naša ubeđenja - rekao je Vrhovac, komentarišući rezultate dosadašnje istrage, koji su pokazali da je požar započeo u delu bašte picerije "Korso".

On je istakao da im predstoji dalji rad na što bržem renoviranju i stavljanju u funkciju kompletnog prostora koji je vlasništvo IRB RS.

- U proteklom periodu bili smo u komunikaciji sa osiguravajućim društvom kod kojeg smo osigurani. Oni su preuzeli na sebe da urade procenu štete. Pravili smo dogovor da osiguravajuća kuća vrati sve u prvobitno stanje, shodno našoj polisi osiguranja - naveo je Vrhovac za "Nezavisne novine".

 

SMANjENI KAPACITETI

DRAŽEN Vrhovac je dodao da još ne rade sa istim kapacitetima, jer im deo radnika još radi od kuće.

- Proces rada je nesmetan, samo što se radi u malo izmenjenim okolnostima. Dinamika je ista, naši korisnici ne osećaju probleme koje mi imamo zbog požara - naveo je Vrhovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći