LAKTAŠI POSTALI 10. GRAD: Narodna skupština Republike Srpske usvojila po hitnoj proceduri neophodan zakon

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 04. 2022. u 06:08

NARODNA skupština Republike Srpske usvojila je po hitnoj proceduri Zakon o gradu Laktaši, čime je ta lokalna zajednica dobila status grada i tako postala 10. grad u Srpskoj.

ЛАКТАШИ ПОСТАЛИ 10. ГРАД: Народна скупштина Републике Српске усвојила по хитној процедури неопходан закон

Foto RTRS

Miroslav Bojić, načelnik i budući gradonačelnik Laktaša, kaže za "Novosti" da je u poslednjih dvadesetak godina opština Laktaši stekla imidž sredine sa pozitivnom poslovnom klimom i razvijenom preduzetničkom infrastrukturom, koja je kao takva atraktivna za investitore, turiste i nove stanovnike koje se doseljavaju na područje Laktaša.

- Dobijanje statusa grada će doprineti još boljem ugledu i imidžu Laktaša, što može unaprediti privlačenje investicija i dalji privredni i društveni razvoj Laktaša.

Naravno, u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, mogućnost privlačenja sredstava iz EU fondova biće olakšani jer ćemo lakše dolaziti do partnera i većih iznosa grantovskih sredstava u skladu sa tim - kaže Bojić.

Miroslav Bojić, Foto Opština Laktaši

Opština Laktaši je u tom pogledu već razvila kapacitete, trenutno ima projekte prekogranične i transnacionalne saradnje u implementaciji.

- Verujemo da ćemo u narednom periodu biti u mogućnosti da još aktivnije učestvujemo u realizaciji sličnih projekata. Takođe, da bi postali grad morali smo ispuniti postavljene kriterije, u čemu smo mi i uspeli, što nam kao lokalnoj samoupravi daje potvrdu dobrog rada - pojašnjava Bojić.

Kako je obrazloženo u predlogu zakona, Laktaši treba da dobiju status grada, bez obzira na to što nemaju zakonom propisanih 50.000, nego 35.000 stanovnika, i to zato što se ta opština ističe po privrednom razvoju. Laktaši imaju najveće prihode po glavi stanovnika u Srpskoj.

Ova opština ima 12.500 zaposlenih, od čega 10.500 u privredi i izvoz u vrednosti od 300 miliona KM godišnje, pa je po tom kriterijumu treća najuspešnija lokalna zajednica u RS.

CENTAR ZA BEZBEDNOST I SUD

DOBIJANjEM statusa grad će nastojati da u najkraćim rokovima formira institucije na svojoj teritoriji za koje sada po zakonu ima mogućnost, kao što su Centar javne bezbednosti i Osnovni sud.

- Laktaše ćemo učiniti poželjnim malim evropskim gradom budućnosti - poručio je Miroslav Bojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)