NIKO NE MOŽE DA RASPOLAŽE NAŠOM ZEMLJOM: Uzaludni pokušaji vlasnika placeva da razgovaraju sa GU Trebinje

D. CURAĆ

12. 04. 2022. u 07:13

ČLANOVI trebinjskog "Pokreta za restituciju" pozvali su nadležne u Gradu u Trebinju da zaustave, kako tvrde, nezakonitu prodaju poljoprivrednog zemljišta oduzetog rešenjima o arondaciji od 630 trebinjskih porodica šezdesetih godina prošlog veka.

НИКО НЕ МОЖЕ ДА РАСПОЛАЖЕ НАШОМ ЗЕМЉОМ: Узалудни покушаји власника плацева да разговарају са ГУ Требиње

Foto Trebinje - Pokret za restituciju

Radi se o više parcela koje su oduzete u korist tadašnjeg Zadružno-poljoprivrednog kombinata, a među kojima je i lokacija na kojoj je planirana izgradnja nove bolnice.

- Pre svega niko ovde nije protiv izgradnje nove bolnice, kao i drugih planiranih objekata, ali radi se o brojnim nezakonitostima o kojima pokušavamo da razgovaramo sa nadležnim u Gradskoj upravi Trebinje. Međutim, već mesecima oni ignorišu naše dopise - rekao je Zoran Ignjatić, advokat trebinjskog Udruženja.

Prema njegovim rečima, Grad Trebinje u ovom slučaju ne poštuje zakonske odredbe, kao ni presude Ustavnog suda BiH.

- Ne postoji nijedan zakonski način da se raspolaže tim zemljištem, odnosno stroga je zabrana raspolaganja na bilo koji način, pa taman i pretvaranja u građevinsko zemljište.

Za sve ove površine postoji važeći Urbanistički plan, koji je po Zakonu o uređenju prostora i građenju plan višeg reda u odnosu na Regulacioni plan i svaki plan koji je nižeg reda, mora da bude usaglašen sa urbanističkim planom, kao planom višeg reda. Po Urbanističkom planu, ove parcele su poljoprivredne parcele. Nema prenamene u gradsko građevinsko zemljište - dodao je Ignjatić.

Članovi "Pokreta za restituciju", Foto Trebinje - Pokret za restituciju

Biljana Šarenac, čija porodica takođe još nije vratila oduzete parcele, kaže da članovi Pokreta za restituciju nisu protiv urbanizacije, ali da žele da se izbore za svoja prava.

-Želimo urbanizaciju, ali da prvo rešimo ono što nije rešeno, jer i zakon o stvarnim pravima kaže da se ta zemlja ne sme ni davati ni prodavati ukoliko je istekla njena prvobitna namena. Pored toga, prilikom prepiske u digitalne knjige 2007. godine pronašli smo da je naša zamlje uknjižena na državu po tuđim kupoprodajnim ugovorima, a ne po rešenjima koja svi imamo - rekla je Šarenac.

GRADSKA UPRAVA BEZ ODGOVORA

U GRADSKOJ upravi Trebinje nisu se oglašavali po tvrdnjima Pokreta za restituciju, a načelnik Odeljenja za prostorno uređenje Vedran Furtula kaže da je za ovaj segment zaduženo Republičko pravobranilaštvo i Republička uprava za geodetske poslove.

IZBRISANO IZ ZAKONA

- U ČLANU 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu bio je predviđen način raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, ali odlukom Ustavnog suda od 6. februara 2020. taj član Zakona je stavljen van snage. Narodna skupština RS je taj član zakona izbrisala i on kao član, kojim je dozvoljeno raspolaganje na bilo koji način poljoprivrednim zemljištem, više ne postoji. Sa tim zemljištem po zakonu može da upravlja Vlada RS, ali je zabranjeno raspolaganje sa tim zemljištem, na bilo koji način - naglasio je Ignjatić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!