DODIK PORUČIO FEDERACIJI: Ono što ste oteli, gospodo, ili ćemo mi unilateralno vratiti ili ćemo dogovoriti novi aranžman

Novosti online

23. 10. 2021. u 21:16

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio važan i da daje punu podršku inicijativi "Otvoreni Balkan".

ДОДИК ПОРУЧИО ФЕДЕРАЦИЈИ: Оно што сте отели, господо, или ћемо ми унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжман

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ja sam predsednika Vučića upoznao sa trenutnom situacijom u BiH. Vidimo da su neki naši međunarodni prijatelji mnogo zainteresovani i zabrinuti vezano za skorašnje odlučivanje na Saveta bezbednosti oko statusa misije Altea u BiH koji se na svake godine na sednicama SB definiše - rekao je Dodik.

Dodao je da je zajednički stav da misija Altea u BiH treba da se produži i da treba odobriti njeno dalje funkcionisanje, dok će odluka biti onakva kakvom je donesu članovu Saveta bezbednosti.

Milorad Dodik je istakao da je situacija u BiH složena i da je do toga dovela kombinacija raznih događaja u prošlosti.

- Današnje stanje je takvo da je u Bosni i Hercegovina Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma i Aneksa 4. Ustava BiH razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta i šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji - kazao je Dodik i dodao da je ista situacija i sa Distriktom Brčko.

Istakao je da su odnosi u BiH kulminirali do mere da moraju da počnu da se rešavaju na pravi način ili da ta zemlja ne uspe da funkcioniše.

- Ja sam upoznao predsednika Vučića o tome da je Republika Srpska u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju Oružane snage BiH. Za to postoji i ugovor - kazao je Dodik.

Objasnio je da "Ustav BiH ne prepoznaje nameru BiH za odbranu, a time, kada čitate to dosledno i nema prostora za vojsku".

- Apsolutno je jasno da su kulminacija negativnih i, po Republiku Srpsku i srpski narod, nepovoljnih događaja dovele do reakcije. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima - rekao je Dodik i naveo da će razgovarati i sa drugima u međunarodnoj zajednici.

Poručio je da je "Republika Srpska povređena i razvlašćena" i naglasio da visoki predstavnik nije imenovan u Savetu bezbednosti UN.

- Nikakvi sukobi nisu potrebni. Ja sam rekao da nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za Republiku Srpsku - istakao je Dodik.

Istakao je da "Bošnjaci žele da ovladaju sudskom vlašću i da upravljaju političkim procesima u budućnosti".

- Mi želimo da sednemo, da o tome razgovaramo, da im ukažemo da pokušaju da shvate da je to ozbiljno i mi ne možemo da popustimo u smislu da nam se oduzme zemljište ili da se oduzmu šume. Onoga trenutka kad to pitanje bude regulisano, stvoriće se prvi korak za to da mi uđemo u organe BiH-  istakao je Dodik.

Dodao je da "mir nema ni cenu ni alternativu".

- Ali ako neko misli da pretnjom rata sa druge strane mi treba da predamo Republiku Srpsku, onda se grdno varaju. Mi nemamo nameru ni za kakav rat, ni za kakav sukob. Ono što mi imamo nameru je da se politički borbeno borimo za naša prava zapisana u Ustavu BiH. Mi ništa ne diramo BiH, ono što pripada BiH neće biti dirnuto - kazao je Dodik.

Objasnio je i kako će vratiti ono što je oduzeto Republici Srpskoj.

- Ono što ste oteli, gospodo, ili ćemo mi unilateralno vratiti ili ćemo dogovoriti novi aranžman o tim stvarima - kazao je Dodik.

Poručio je da je došlo do te mere da mora biti rešeno ili da će u Republici Srpskoj morati da preduzimaju mere koje su spas njihovih prava.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024