KISEONIK U BOLNICAMA PO EVROPSKIM STANDARDIMA: Alen Šeranić na sednici skupštine RS o stanju u zdravstvenim ustanovama

S. M.

20. 10. 2021. u 16:30

NALAZI kiseonika koji su uzeti u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj odgovaraju standardima evropske farmakopeje,. izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

КИСЕОНИК У БОЛНИЦАМА ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА: Ален Шеранић на седници скупштине РС о стању у здравственим установама

FOTO Nezavisne Novine

On kaže da kada se  govori o aktuelnoj administrativnoj situaciju uvoza i distribucije kiseonika, Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH je onemogućila pravnim licima koja su zdravstvenim ustanovama isporučivala kiseonik dalje obavljanje neregistrovane delatnosti, rekao je Šeranić.

On je istakao da Srpska uređuje sve oblike socijalne zaštite i zdravstva.

- Potrošnja kiseonika biće izraženija u ovoj godini. Imamo probleme u snabdevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova shodno već ustanovljenom načinu isporuke, te ugrožavanje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite u vanrednoj situaciji koja je prouzrokovana virusom krona, kaže Šeranić.

On je  naglasio da je Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH onemogućila pravnim licima, koja su zdravstvenim ustanovama isporučivala kiseonik, dalje obavljanje neregistrovane delatnosti, a što je za posledicu imalo probleme u snabdevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova shodno već ustanovljenom načinu isporuke, te ugrožavanje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona.

On je naglasio da je Predlogom zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS predviđeno osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske, te propisani delokrug, način rada, te nadležnost tog tela.

- Predlogom zakona o lekovima i medicinskim sredstvima uređuje se definicija lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, proizvodnja, ispitivanje i promet lekova i medicinskih sredstava, te uslovi i mere za obezbeđivanje kvaliteta, pojasnio je Šeranić.

On je napomenuo da se zakonskim odredbama uređuju bezbednosti i efikasnosti lekova i medicinskih sredstava, nadzor nad lekovima, medicinskim sredstvima i pravnim licima koja proizvode, ispituju ili obavljaju promet na veliko lekova i medicinskih sredstava, kao i druga pitanja značajna za oblast lekova i medicinskih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)