AFERA "KORONA UGOVORI": Branilac tvrdi - Gajić nije kriv!

O. M.

13. 10. 2021. u 20:00

DIREKTOR dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić nije kriv i nema osnova da se drži u pritvoru, izjavio je njegov branilac, advokat Siniša Mikić.

АФЕРА КОРОНА УГОВОРИ: Бранилац тврди - Гајић није крив!

Foto Opšta bolnica Doboj

Mikić je na konferenciji za medije rekao da ima materijalne dokaze koji osporavaju navode tužilaštva da je Gajić zloupotrebio službeni položaj u postupcima javne nabavke medicinske opreme tokom pandemije kovida 19.

- Danas sam primio rešenje o određivanju pritvora Gajiću, na koje ću uložiti žalbu i tražiti ukidanje pritvora - rekao je Mikić.

On kaže da se Gajić, koji je uhapšen u sklopu afere "Korona ugovori", tereti po tri tačke - da je povredio pravilnik o nabavci, zakon o javnim nabavkama i da je propustio da izvrši nadzor nad prijemom robe. Smatra da tu nema reči o krivičnom delu i da, ukoliko se utvrdi eventualni propust, Gajić može teretiti samo za prekršaj definisan u članu 116. 116 Zakona o javnim nabavkama. Mikić osporava i navode tužilaštva da je ponuđač bio nekvalifikovano lice.

Foto Lj. Đ.

Dobojska bolnica

- Kroz medije, a i tužilaštvo forsira da je nabavku izvršila turistička agencija "Travel for fan" i tačno je da je ona učestvovala u nabavci, ali kao deo konzorcijuma, zajedno sa preduzećem "Promeding" koja ima dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva od 16. avgusta 2019. godine u kojoj je legitimisano kao nosilac dozvole zajedno sa "Travel for fan" - rekao je Mikić.

Novinarima je predičo ugovor o ormiranju konzorcijuma sa tačno definisanim obavezama, prema kojem je "Travel for fan" označen kao nosilac konzorcijuma zbog čega je ugovor i potpisan sa njim i od nje preuzeta medicinska oprema.

- "Travel for fan" se legitimisao kao deo konzorcija koji će organizovati prevoz letom iz Kine, i taj dio je bio poznat Mladenu Gajiću - istakao je Mikić.

Osporio je i navode tužilaštva da je Gajić propustio da izvrši nadzor nad prijemom robe u bolnicu, što argumentuje činjenicom da je Bolnica organizovana po ISO standardu prema kojem svako odelenje ima svoju komisiju koja je zadužena za prijem robe.

- Direktor ne može biti odgovoran za nešto što je obavešten u skladu sa dokumentacijom i procedurom bolnice - rekao je Mikić.

Naglasio je da određivanje pritvora zbog uticaja na svedoke ne stoji, jer se radi o pet osoba koji su članovi komisije za prijem robe za čije saslušanje su dovoljna dva dana, na čemu će i insistirati kod tužilaštva.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!