ZLOČINCI JOŠ BEZ KAZNE! U Mrkonjić Gradu obeleženo 26 godina od stradanja u 13 zapadnokrajiških opština

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 10. 2021. u 07:13

SEPTEMBAR i početak oktobra 1995. doneli su ogromna stradnja srpskog naroda u 13 zapadnokrajiških opština.

ЗЛОЧИНЦИ ЈОШ БЕЗ КАЗНЕ! У Мркоњић Граду обележено 26 година од страдања у 13 западнокрајишких општина

Foto SRNA

Pod naletom hrvatske vojske na čelu sa Antom Gotovinom i Petog korpusa tzv. Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, hrvatske i muslimanske snage su zauzele opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš - više od 2.000 mrtvih i 120.000 proteranih Srba, kao i masovne grobnice!

Obeležavajući 26 godina od pada pomenutih mesta, juče su u Mrkonjić Gradu predstavnici institucija Republike Srpske podsetili da je - u sadejstvu sa NATO - tada ubijeno tačno 2.014 srpskih vojnika i civila, pokretna imovina proteranih je opljačkana, a nepokretna uništena ili onesposobljena.

Među smrtno stradalima su bila 753 civila, od kojih 14 dece i 240 žena. Najviše stradalih, čak 1.644, među kojima 659 civila, bilo je u Mrkonjić Gradu, gde su posle rata pronađene i masovne grobnice iz kojih je ekshumirano 181 telo...

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra neprihvatljivim što ni posle više od četvrt veka niko nije kažnjen za ratni zločin u 13 zapadnokrajiških opština, ocenjujući da bez toga nema pomirenja u BiH.

- Iako su poznati i nalogodavci, i počinioci, tužilaštva BiH i Hrvatske sprovode selektivnu pravdu prema kojoj su Srbi agresori i jedini krivci - ističe Linta, zamerajući i Tužilaštvu za ratne zločine Srbije što još nije podiglo optužnice protiv odgovornih za ovoliko stradanje.

Linta precizira i da je od završetka rata na delu sistematsko i plansko prikrivanje zločina koje su 1995. počinili pripadnici Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO.

Foto SRNA

- Potrebno je voditi stalnu borbu u međunarodnoj zajednici, protiv lažnog mita da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH. Glavni krivac za rat na ovim prostorima je bio Alija Izetbegović, koji je dva puta odbacio sporazum sa Srbima - zaključuje Linta.

STAV

MINISTAR rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović smatra da će BiH biti "nemoguća misija" sve dok odnos prema srpskim žrtvama bude drugačiji nego prema stradalima iz redova drugih naroda.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda