SPORNA ODREDBA O VLASNIŠTVU! Ustavni sud BiH neustavnim proglasio delove Zakona o šumama Republike Srpske

O. MATAVULj

25. 09. 2021. u 08:12

USTAVNI sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH i to u delu u kojem se navodi da su šume "u vlasništvu Republike".

СПОРНА ОДРЕДБА  О ВЛАСНИШТВУ! Уставни суд БиХ неуставним прогласио делове Закона о шумама Републике Српске

Foto D. Pozderović

Predsednik RS Željka Cvijanović smatra da odluka Ustavnog suda BiH, kojom se Srpskoj osporava vlasništvo nad šumama, predstavlja državni udar i antidejtonski atak na Srpsku i njene nadležnosti. Reagujući na najnoviju odluku Ustavnog suda BiH, Cvijanovićeva kaže da neustavni pokušaj postepene centralizacije BiH, i to od institucije za koju bi dejtonski Ustav trebalo da bude svetinja, nepovratno urušava poverenje među narodima u BiH.

- O kakvoj uređenoj pravnoj državi možemo govoriti ako institucija koja je zadužena za zaštitu ustavnosti krši taj princip - pita Cvijanovićeva.

Inače, odluka suda je doneta na zahtev sedam delegata Veća naroda Srpske koji su tražili ocenu ustavnosti navedenog zakona.

- Ustavni sud je mišljenja da pitanja, koja se odnose na utvrđivanje vlasničkog statusa državne imovine, kao i nadležnost u vezi s tim između državnih i entitetskih organa treba da budu regulisane zakonom koji će biti donet na državnom nivou jer su ta pitanja, prema relevantnim odredbama Ustava BiH u isključivoj nadležnosti BiH - navodi se u odluci.

ODLUKA Ustavni sud BiH, Foto sajt suda

Srpski član PBiH Milorad Dodik, nakon nove odluke Ustavnog suda BiH, pozvao je da svi donosioci odluka u Narodnoj skupštini RS ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

- Pozivam sve ljude u Srpskoj da shvate ozbiljnost situacije, a one koji donose odluke da se okupimo i idemo u Narodnu skupštinu RS i da sve što je van Ustava poništimo, da kažemo da hoćemo da prihvatimo dejtonsku BiH - rekao je Dodik.

Ministar poljoprivrede i šumarstva RS Boris Pašalić izjavio je da je odluka US BiH pravno neosnovana i politički motivisana, i da predstavlja pokušaj otimanja imovine Srpske.

- Ono što je jasno jeste da je ovo čisto politička odluka, kao i neke koje smo imali i ranije, slično kao sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i članom 53. To je jedan pokušaj otimanja imovine, jer je u Srpskoj 1,2 miliona hektara pod šumom od čega je oko milion hektara svojina Srpske - rekao je Pašalić.

On kaže da nije potrebno pričati kakve bi posledice imalo eventualno prenošenje upravljanja šumamama na BiH, navodeći da će o detaljima moći da govori nakon što sud dostavi odluku.

Predsednik SDS Mirko Šarović smatra da je neophodno sazvati posebnu sednicu NS RS na kojoj bi doneli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi Republiku.

TADIĆ: UPRAVLjA SE KAO DO SADA

PREDSEDNIK US BiH Mato Tadić rekao je da ova odluka pre svega podrazumeva to da Parlament BiH donese temeljni zakon koji bi regulisao pravo imovine na teritoriji cele BiH.

- Šume su tamo gde jesu. Niko ih ne prenosi fizički, upravlja se, kao i do sada, kako su upravljali i gazdovali i brinuli se o njima. U našoj situaciji mora se voditi računa da postoji sporazum o sukcesiji, da sukcesor nije Federacija BiH niti Republika Srpska, već država - rekao je Tadić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo