SRBI NEĆE NA SEDNICU PARLAMENTA! Srpski političari nastavljaju bojkot zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine

O. MATAVULj

20. 09. 2021. u 07:10

SRPSKI predstavnici u Parlamentu BiH ostaće jedinstveni i složni u bojkotu zajedničkih institucija i niko od Srba neće ići na sednicu Predstavničkog doma, zakazanu za danas.

СРБИ НЕЋЕ  НА СЕДНИЦУ ПАРЛАМЕНТА! Српски политичари настављају бојкот заједничких институција Босне и Херцеговине

BOJKOT Parlament BiH, Foto Kliks

Srpski političari uveravaju da će bojkot trajati dok god se ne ukine Zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko. Srpski član PBiH Milorad Dodik kaže da Srbi neće ići na sednicu parlamenta i da će tako biti dok god se sporni zakon ne stavi van snage.

- Kada se to promeni, srpski predstavnici će sesti i nastaviti s dalji radom, a dotle nećemo. To što Bakir Izetbegović kaže "izduvaće se" ili što Željko Komšić priča da je to godišnji odmor. E, sada ćemo videti da li je godišnji odmor. Gospodo, zovemo vas da razgovaramo, promenite ovo. Kažu mi šta je ideja, a šta ovde može biti ideja? U ovakvoj BiH ne možete imati ideja, ovo je sve spekulativno i nije zasnovano na pravu - naglasio je Dodik.

Branislav Borenović, Foto Parlament

Njegov stav dele svi politički lideri iz Srpske. Branislav Borenović, poslanik i predsednik PDP, kaže da je stav srpskih stranaka jasan - neće učestvovati u donošenju odluka, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS.

- Bićemo fizički prisutni u zgradi Parlamenta BiH, ali nećemo učestvovati u odlučivanju dok se to stanje ne prevaziđe. Izlaz iz krize, koja je posledica sulude odluke Valentina Incka, moguć je jedino unutrašnjim dogovorom - ističe Borenović.

On smatra da je potrebno tragati za rešenjem, koje će biti prihvatljivo za sve konstitutivne narode u BiH.

- Iza tog rešenja moraju stati sve političke strukture, a onda treba napraviti dokument ili akt koji će proći kroz parlamentarnu proceduru. Sve drugo će značiti samo dalje produbljivanje krize - istakao je Borenović.

Nenad Nešić, poslanik i predsednik DNS, kaže da će njegovo prisustvo na sednici zavisiti od dogovora srpskih stranaka u Parlamentu BiH.

- Ukoliko dogovorimo da se prisustvuje sednici kako bi se sprečile neke eventualno štetne odluke po Srpsku, onda ću prisustvovati sednici. Ako ne bude jedinstvenog dogovora, neću uzeti učešće - rekao je Nešić.

On apeluje na sve srpske stranke da ostanu jedinstvene i odlučne.

- Pozivam na jedinstvo, jer sada, više nego ikada, moramo pokazati da smo dorasli izazovu. Moramo istrajati u našem zahtevu da se sporni zakon povuče, kako bismo živeli normalno - rekao je Nešić.

DODIKU DEVET PRIJAVA

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik novinarima je rekao da je protiv njega već podneto devet prijava za negiranje genocida.

- Dve prijave su od nekih dama, zatim n lica iz Tuzle tuže Dodika... Molim vas, to je hajka - ističe Dodik.

BOJKOT Milorad Dodik, Foto D. Pozderović

DNEVNI RED

NA dnevnom redu sednice trebalo bi da se nađe Predlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu. Zatim rasprave o Predlogu izmena Izbornog zakona BiH, o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, i više sporazuma, među kojima i onaj s Vladom Japana o bespovratnoj pomoći BiH od 500 miliona jena za opremanje medicinskih ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna