NEZADOVOLJNI STATUSOM: Vatrogasci u RS osnivaju Udruženje koje treba da povrati ugled ovoj profesiji (FOTO)

Vid Blagojević

06. 09. 2021. u 15:48

VATROGASCI iz 35 opština u Republici Srpskoj nezadovoljni su svojim statusom i radom dva podeljena vatrogasna sindikata.

НEЗAДOВOЉНИ СТAТУСOМ: Ватрогасци у РС оснивajу Удружeњe кoje трeбa дa пoврaти углeд oвoj прoфeсиjи (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Zbog toga su pokrenuli na sastanku u Modriči inicjativu da se formira Udruženja profesionalnih vatrogasaca Republike Srpske čiji bi osnovni zadatak bio briga o statusu vatrogasaca i boljoj opremljenosti vatrogasnih jedinica po opštinama.

S obzirom na društvenu odgovornost u sprečavanju požara i zaštitu ljudi i imovine, status preko 1200 vatrogasaca u Republici Srpskoj nije na potrebnom nivou složili su se vatrogasci na sastanku u Modriči. Kako je rečno najslabija opremljenost je jedinica u rubnim opštinama Srpske.

- Status vatrogasaca u RS je jako loš. Ova profesija je neopravdano potcenjena i smatramo da ima dovoljno prostora da se taj status popravi – rekao je Saša Stevanović starešina Vatrogasne jedince Modirča.

Vatrgasci su posebno naglasili da se ne radi o nikakvoj pobuni, nego samo o borbi za bolji profesionalni položaj. Na sastanku u Modirči formirana je petočlana radna grupa koja treba da forimira novo Udruženje u narednom periodu.

- Mi jednostavno preko ovog Udruženja koje želimo da predlažemo rešenja naših problema i da ih kandujemo i jednom i drugom sindikatu ali i Vatrogasnom saveu Srpske. Mi tražimo da vatrogasac dobije zasluženo mesto u društvu. Pod tim podrzumevamo bolja opremljenost kako individualnu tako i grupnu, da imamo kavalitetnu opremu i narvno bolje plate - obrzložio je Dragan Vučinić vatrogasac iz Bileće.

Žarko Cvijanović vatrogasac iz Modriče smatra da je nedopustivo da vatrogasci na intevenciju dođe u civlnoj orpemi.

- Takvih slučajeva ima u nekoliko naših opština gde vatrogasac nema profesionalnu opremu. Ova ideja ima za cilj da struka dođe do izražaja. To znači da se ljudima koji su na prvoj liniji borbe protiv vatrene stihije, saobraćajnih nezgoda, bilo kojih intervencija nabavi profesionalna oprema za rad, a ne da o tome odlučuje neko ko nije stručan - kaže Cvijanović.

Sastanku u Modriči prisustvovalo je 30 vatrogasaca iz 22 vatrogasne jedinice Republike Srpske. Stavove sa sastanka u Modriči podržale su vatarogasne jedinice iz 35 opština Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći