TRGOVAO UTICAJEM: Podignuta optužnica protiv sudije Nebojše Pejovića

R. S.

03. 08. 2021. u 12:17

REPUBLIČKO javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci zbog krivičnih dela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca i trgovina uticajem.

ТРГОВАО УТИЦАЈЕМ: Подигнута оптужница против судије Небојше Пејовића

Foto: Printskrin

Optužnica Pejovića tereti da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom bio na ročištu radi prodaje nekretnina - četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mestu Ivanjska.

On se tereti da je, u nameri da ponuđaču advokatu S.V., pribavi imovinsku korist, sprečio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili obezbeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

- Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procenjene vrednosti u izvršnom postupku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača. Utvrdio je da samo ponuđač advokat  S.V ispunjava uslove za učešće na nadmetanju. Nakon što je prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nepokretnosti, osumnjičeni je doneo nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju nepokretnosti - navodi se u optužnici Republičkog tužilaštva.

Optužnica osumnjičenog tereti i da je od oštećenog S.H zatražio, te 21. aprila 2021. godine i primio 1.000 evra, kako bi koristeći svoj uticaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci doneo zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev  za upis u sudski registar.

Optužnicom je predloženo da se osumnjičenom izrekne mera bezbednosti zabrana vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)