INCKO NASILJEM PREGAZIO PRAVO: Sudija i profesor ustavnog prava Milan Blagojević poručio da je u RS trebalo usvojiti zakon o poništenju

S. Mišljenović

03. 08. 2021. u 08:00

TO što je učinio Valentin Incko je takvo nasilje i tiranija pred kojima staje ljudski razum.

ИНЦКО НАСИЉЕМ ПРЕГАЗИО ПРАВО: Судија и професор уставног права Милан Благојевић поручио да је у РС требало усвојити закон о поништењу

Foto: Nezavisne novine

Svojom samovoljom 23. jula bukvalno je otvorio lov na Srbe, na svakoga ko misli drugačije u odnosu na njegov tzv. zakon o zabrani negiranja genocida. Zato sam i podneo ostavku. Jer, posle ovoga, sve je ovde izgubilo smisao, pa i da se bude sudija u ovako izopačenoj tvorevini kakva je BiH.

To, za "Novosti", poručuje profesor ustavnog prava Milan Blagojević, prvi Srbin iz RS koji je podneo ostavku na mesto sudije Okružnog suda u Banjaluci, a zbog zakona koji je nametnuo sada već bivši visoki predstavnik. U tekstu ostavke, upućene Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, on je naveo da ne želi više da bude sudija u pravosuđu u kojem se od sudova na protivpravan način zahteva da štite nasilje OHR.

* Ima li u zakonu, ipak, nečega što se oslanja na pravo i Ustav BiH?

- Taj "zakon", kao i ostali takvi akti visokih predstavnika u BiH su nasilje, a nasilje nikada ne može biti u skladu sa pravom, odnosno ustavom. Ne postoji nijedan pravni akt bilo kog organa Ujedinjenih nacija kojim bi se visokom predstavniku dalo takvo pravo, niti postoji međunarodni ugovor (bilateralni ili multilateralni) koji ovo omogućava. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH, ne daju pravo visokom predstavniku da donosi zakon. Ni fantomski tzv. Savet za primenu mira u BiH nikada to nije učinio, pa ni u bonskim zaključcima iz 1997, niti u bilo kojim drugim zaključcima, nikada nije upotrebljena reč zakon. Zato Incko obmanjuje javnost iznoseći da za svoje "krivično delo zabrane negiranja genocida" navodno ima osnov u tački XI 2. zaključaka tzv. saveta za primenu mira iz Bona 1997.

* Kako ocenjujete reakciju institucija Srpske na nametnute zakonske odredbe?

- Nisu uradili posao kako treba. Jer, Narodna skupština RS je donela zakon o neprimenjivanju odluke Valentina Incka, što nije ispravno. Naime, kada se u zakonu kaže da se nešto neće primenjivati, to ne znači da je donosilac takvog zakona, u ovom slučaju Narodna skupština RS, time rekla da je pravno ništavno to što se neće primenjivati. Takvim nazivom zakona samo je rečeno da se odluka neće primenjivati u RS, a ne i da je ona pravno ništavna i da Incko nema pravo na donošenje takve odluke.

* Kako se onda odbraniti od ovakvog zakona?

- Pravna odbrana je da Narodna skupština Republike Srpske donese zakon o poništenju Inckove odluke, iz čega bi proizlazilo da se poništeno ne može i ne sme primenjivati u RS. U okviru tog zakona trebalo bi propisati da su ništavni i da se u Srpskoj neće primenjivati ni drugi akti, na primer sudska rešenja i presude, akti policijskih i tužilačkih organa, doneti na osnovu te ništavne Inckove odluke.

NEKA GRAĐANI SAMI ODLUČE...

* Šta vi, kao iskusni sudija i profesor, savetujete građanima koji dobiju krivičnu prijavu po Inckovom zakonu?

- To prepuštam da odluči svaki građanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna