VEZOM DO UMETNIČKIH DELA: Jelisavka Radić iz Zvornika, izradom narodnih nošnji, čuva tradiciju tog kraja

D. GAJIĆ

28. 06. 2021. u 08:12

RUKOTVORINE Jelisavke Radić, jedne od najkreativnijih Zvorničanki, rado su viđene na raznim izložbama i sajmovima u Podrinju i šire.

ВЕЗОМ ДО УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА: Јелисавка Радић из Зворника, израдом народних ношњи, чува традицију тог краја

Novosti

Ona svoju ljubav prema umetnosti izražava izradom veza, heklanjem i izradom narodnih nošnji, koristeći razne tehnike. Sklonost ka izradi rukotvorina, nasledila je od majke, pa je već sa desetak godina naučila da šije, plete i veze, a spretnost je sticala sa godinama.

- Radim oko 10 vrsta ručnih radova, a moja najveća ljubav je poentles, vrlo zanimljiva tehnika ručnog rada koja predstavlja spoj heklanja i veza i zahteva veliku preciznost i mnogo strpljenja. Poentles se radi sa gajtanima koji se prišivaju na platno, i onda se popunjavaju šivaćom iglom. Desi se da jednu bluzu radim između 400 i 500 sati, a za stolnjak, zavisno od veličine i gustoće mi treba od 100 do 450 sati - priča nam Jelisavka.

Još jednu staru tehniku ručnog rada Jelisavka je savladala, a to je sunčana čipka, koja se sa malom šivaćom iglom radi na đerđefu - okviru preko koga je zategnuto platno za vezenje. Za izradu jednog parčeta platna od 20 santimetara treba joj oko 30 sati rada.

Pored ovih zahtevnih tehnika, ova kreativna Zvorničnka radi i vez na narodnim nošnjama, peškirima, izrađuje korpice od papira i jute, broševe i cvetove od satena, bavi se i dekupažom.

- Volim da radim, ponekad se desi da se toliko udubim u svoj rad, da dočekam rane jutarnje sate, a da to i ne osetim - dodaje Jelisavka.

Jelisavkini radovi mogu se naručiti putem fejsbuk-stranice, ipak, kako kaže, najviše je proizvoda prodala na sajmovima i izložbama, koji je sada veoma malo zbog pandemije.

UNIKATNI RADOVI

- PREKO slika ne može se videti vrednost ovih radova. Tek na prodajnim izložbama, kupci na licu mesta mogu da dodirnu, osete i da uživo vide njihovu vrednost i količinu uloženog truda - kaže Jelisavka Radić i dodaje da kupci često kontaktiraju sa njom i lično dolaze, na preporuku drugih da kupe njene unikatne radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)