BEZ VIKE I NEPRIMERENIH KOMENTARA: Stiže Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu u RS

R. S.

17. 06. 2021. u 20:10

VLADA Republike Srpske utvrdila je danas Predlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu.

БЕЗ ВИКЕ И НЕПРИМЕРЕНИХ КОМЕНТАРА: Стиже Закон о заштити од узнемиравања на раду у РС

Foto: R. S.

Ovim zakonom uređuje se zaštita od uznemiravanja na radu i u vezi sa radom, postupak za ostvarivanje prava na zaštitu i druga pitanja.

- Osnovni razlog za donošenje zakona je potpunija i sveobuhvatnija zaštita radnika i poslodavca, kao i drugih lica koja su na bilo koji način radno angažovana, a mogu biti izložena uznemiravanju na radu, kako u pogledu definisanja vrste i načina uznemiravanja,, tako i mehanizama zaštite - istaknuto je iz Vlade RS.

Donošenje Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu predviđeno je programom rada Narodne skupštine RS za 2021. godinu.

Pravo na zaštitu od uznemiravanja na radu ima ustavni karakter jer se Ustavom Republike Srpske garantuje dostojanstvo i sigurnost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta čoveka, njegove privatnosti i ličnih prava, kao i to da niko ne sme biti podvrgnut mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju.

U ranijem nacrtu ovog zakona bilo je istaknuto da je razlog za njegovo donošenje porast mobinga nad radnicima u Srpskoj.

Kazne za uznemiravnje radnika u novom zakonskom rešenju kreću se od nekoliko stotina do 12.000 maraka, a pod uznemiravanjem se smatraju brojna ponašanja među kojima su i neprimereno komentarisanje fizičkog izgleda, obraćanje uz viku i drugo.

Zakon ne odnosi samo na one koji su u radnom odnosu, nego i na one koji po bilo kojem osnovu učestvuju u procesu rada, ali i osobe koje traže zaposlenje, kao i na poslodavce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći