TRAGOVIMA OSMANSKOG CARSTVA: Reporter “Novosti” u drevnom Bilečiku, modernoj Bursi i impozantnom Istanbulu (FOTO)

I. Samardžić

27. 05. 2024. u 18:23

PRIČA o osmanlijskoj moći, slavi, osvajanjima i izuzetnoj arhitekturi počinje u drevnom Bilečiku, gradu na severozapadu Anadolije gde su postavljeni temelji velike turske imperije. O poreklu osnivača Osmanskog carstva ne postoje precizni podaci, ali se većina istoričara slaže da su njegovi preci pripadali plemenu Kaji Oguz koje je pred najezdom Mongola u 13. veku iz centralne Azije stiglo u Anadoliju.

ТРАГОВИМА ОСМАНСКОГ ЦАРСТВА: Репортер “Новости” у древном Билечику, модерној Бурси и импозантном Истанбулу (ФОТО)

Foto: Novosti

Ertrul Gazi za zasluge u osvajanju teritorija, od sultana dobija vlast u gradu Sogut, a njegov sin Osman još više nastavlja njegove ambicije i širi osvojenu teritoriju. Istorijski podaci govore da uspostavljanje Osmanskog carstva datira iz 1299. godine, a ime dobija po svom osnivaču Osmanu I koji je otpočeo niz ključnih osvajanja gradova i hrišćanskih uporišta, šireći imperiju koja je trajala sve do 1922. godine.

U Bilečiku, koji je sve više privlačniji turistima, Muzej istorije osmanskih sultana danas na jednostavan i slikovit način svedoči o životu 36 sultana (1299 – 1922). Hronološka ruta, duga 200 metara, vodi nas od portreta Ertrula Gazija (oca osnivača Osmanskog carstva, Osmana I), do poslednjeg sultana Mehmeda VI. Od početka do kraja, pored portreta svakog sultana, o imperiji, jednoj od najmoćnijih koje su postojale kroz istoriju čovečanstva, svedoče slike impozantnih istorijskih građevina koje je svaki od njih gradio, kao i činjenice o ratovima u kojima je učestvovao.

U Bilečiku se nalazi i jedan od najvažnijih istorijskih spomenika turske imperije, grobnica šeika Edebalija, duhovnog osnivača Osmanskog carstva. Nedaleko od Bilečika, u Sogutu, nalazi se i grobnica oca Osmana Gazija, Ertrula Gazija. Svake godine ovde se organizuje festival posvećen ranim Osmanlijama.

KESTEN KAO SIMBOL GRADA

Tragovima uspona Osmanskog carstva put nas vodi na severopad, gde je, u podnožju planine Ulugad, smeštena Bursa koju zbog svojih prirodnih lepota mnogi zovu i zeleni grad. Bila je to prva prestonica Osmanskog carstva. Poznata po mnogobrojnim istorijskim lokalitetima, džamijama, impresivnim palatama i istorijskim bazarima, Bursa se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i predstavlja pravi turistički dragulj Turske. U samom istorijskom jezgru grada nalazi se Ulu (velika) džamija, sa šadrvanom u središtu i kaligrafskim natpisima na stubovima i zidovima. Izgrađena između 1396. i 1399. godine, ima 20 kupola i dva minareta. Ova najveća džamija u Bursi je vrhunski primer rane osmanske arhitekture. U neposrednoj blizini se nalazi i nekadašnji trgovački centar Koza Han, danas nadaleko poznat po ponudi proizvoda od kvalitetne i raskošne svile i drugih tradicionalnih proizvoda. Na uzvišenju iznad grada je grobnica Orhana Gazija, sina osnivača osmanske dinastije.

Bursa je poznata i po svojim termalnim izvorima i hamamima koji su privlačili posetioce još od antičkih vremena. Povezana žičarom sa planinom Uludag predstavlja atrakaciju mnogobrojnim turistima. Pored bazara svile tradicionalni simbol grada je i kesten, pa se slatkiši od ovog roda listopadnog drveta služe i kupuju kao poseban specijalitet. Danas je Bursa i centar automobilske industrije.

PONOS TURSKE

Nezaobilazna i važna stanica u razumevanju velike turske imperije je Carigrad (Konstantinopolj). Osmanlije su tu stigle 1456. godine, kada postaje osmanska prestonica. Živopisni Istanbul (ime promenjeno 1930. godine) je danas impozantni velegrad i jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija. Pun je kontrasta. Spoj savremene kulture i tradicije oseća se na svakom koraku. Prostire se na dva kontinenta, Evropu i Aziju, leži na sedam brda i pruža turistima priliku da otkriju neka od najvećih arhitektonskih čuda na svetu koja su ujedno i važan pečat velike turske imperije: Aja Sofiju, Plavu Džamiju, Topkapi Palatu, Baziliku Cisterna..

Aja Sofija, izgrađena u 6.veku, predstavlja simbol ovog multikulturalnog grada. Od prvobitne namene, hrišćanske crkve, kroz vekove  je menjala svoju svrhu – pretvarana je u džamiju, zatim muzej, pa ponovo u džamiju. Jedan je od retkih spomenika kulture koji podjednako odražava uticaj istoka i zapada. Na Uneskovoj listi spomenika svetske baštine je od 1985. i godinama je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Turske. Procenjuje se da svake godine ovu impozantnu građevinu poseti nekoliko miliona ljudi.

Po specijalitet i na put od 200 km

BURSA je poznata i po gastronomskim specijalitettima. Jedan je poseban, a gotovo svi sa kojima smo razgovarali u ovom gradu, rekli su nam da nikako ne propustimo maleni restoran u centru grada. Tu se bez prestanka, od kraja 19. veka priprema čuveni Iskender kebab, slana poslastica od jagnjećeg mesa, serviranog na tradicionalnoj turskoj piti, uz ajran, pečenu papričicu, preliven rastopljenim maslacem.

Ovde se uvek traži mesto više, a kuriozitet je da čak i neki građani Istanbula prevale put od 200 kilometara kako bi uživali baš u ovoj đakoniji.

Plava Džamija, sagrađena u 17. veku, impresionira svojom masivnom kupolom i plavim keramičkim pločicama koje krase unutrašnjost. Ova džamija, uz Aja Sofiju, predstavlja vrhunac osmanske arhitekture.

Nekadašnja rezidencija osmanskih sultana, Topkapi Palata, danas je muzej koji čuva bogatu kolekciju umetničkih dela i relikvija iz Osmanskog carstva. Prelepi vrtovi unutar palate posebna su atrakcija za turiste.

Tekstil nestvarnih boja i za pet evra

CARSTVO svile nalazi se u Bursi. U prelepom, dvospratnom zdanju prodaju se najkvalitetniji proizvodi od svile, nadaleko poznati. U centru ovog objekta je zeleni trg sa gostionicama u kojima turisti mogu da „udahnu“ drevni duh velikih turskih vladara. Ovde se nalazi i bazar sa velikom ponudom poznatog turskog tekstila, začina, slatkiša... Cenkanje se podrazumeva, pa tako velika svilena marama nesvratnih boja može da se kupi za svega pet evra.

Fatih džamija je izgrađena u XV veku na lokaciji bivše crkve Sv. Apostola. Ime je dobila po Fatih Mehmedu II osmanskom sultanu koji je osvojio Konstantinopolj. Kompleks u kojem se nalaze džamija i grobnica ovog osmanskog sultana smešten je na jednom od sedam brda i smatra se važnim simbolom osmanske kulture i arhitekture.

Bez daha nas je ostavila i veličanstvena drevna građevina za skladištenje podzemne vode, Bazilika Cisterna, koja se nalazi se na prvom brdu grada, jugozapadno od Aja Sofije. Ovaj veliki podzemni rezervoar za vodu građani Istanbula nazivaju i „Cisterna Jerebatan“ zbog svojih podzemnih mermernih stubova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone