NEKADAŠNJI MINISTAR PEŠAČI I PEČE RAKIJU: Penzioner Ratko Marčetić (82) ustaje rano, sam radi u voćnjaku, posećuje decu...

Zorica Gligorijević

04. 03. 2024. u 07:00

PENZIONER Ratko Marčetić (82) iz Ćuprije, sam radi u voćnjaku od hektar i 83 ara, peče rakiju, svakodnevno pešači od 10 do 24 kilometra, redovno čita novine.

НЕКАДАШЊИ МИНИСТАР ПЕШАЧИ И ПЕЧЕ РАКИЈУ: Пензионер Ратко Марчетић (82) устаје рано, сам ради у воћњаку, посећује децу...

Foto:Z.Gligoriejvić

Ovih dana Marčetić orezuje voćke u voćnjaku na "Vezirovom brdu", u kome ima 600 stabala šljive, oko 300 stabala lešnika i 300 komada dunja. Pošto nema mogućnosti da plati radnike, sve radi sam. Doduše, ne opterećuje se time koliko će voćnjak da rodi, jer plodove ne prodaje, već ih bere za svoju porodicu i prijatelje. Takođe mu nije važno koliko će litara rakije da ispeče, jer i nju poklanja. Dan mu počinje u pet izjutra. Najpre pročita novine, potom popije kafu sa drugarima, a onda ode na ranč, poseti decu, pripremi ručak. Svaki slobodan trenutak koristi da pešači.

Ovog veoma vitalnog Ćupričanina, punog elana, kroz život su vodile dve maksime - disciplina i poštenje. Iako se, kao oficirsko dete, nije razumeo u poljoprivredu, radni vek je započeo u staji Poljoprivrednog dobra "Dobričevo". Tri godine je brinuo o teladima. Njegova karijera je ubrzo krenula uzlaznom putanjom. Bio je predsednik Komiteta omladine, sekretar OOUR "Dobričevo", komandant na radnim akcijama, a njegove brigade i on bili su udarnici. Završio je Višu školu organizacionih nauka, postao prvi direktor preduzeća OOUR "Promet", potom firme POMEKS - "Pomoravlje eksport", koju je formirao sa još nekoliko poslovnih ljudi, koja je prerasla u "Pomoravlje promet", jednu od jačih firmi u ondašnjoj Jugoslaviji sa 33 predstavništva širom zemlje. Bio je savezni, pa republički poslanik i ministar za saobraćaj i veze Vlade Republike Srbije.


- Nažalost, u Srbiji se sve prašta osim uspeha. Zbog afere "Agrokomerc" Fikreta Abdića, sa kojom je sarađivala naša firma, uhapšen sam 1986. godine. Državni organi su dve godine pokušavali da nađu nešto nezakonito. Pošto nisu uspeli, jer sam poslovao strogo po zakonu, nisam bio bahat, a moja supruga Nada je bila običan radnik u Keksari, optužili su me za kontrarevolucionarno ugrožavanje društvenog uređenja. U pritvoru sam bio šest meseci i 18 dana. Kasnije sam oslobođen na sudu i država mi je dala novčanu nadoknadu - kaže Marčetić za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)