LEGENDA O ČIKA VLADINOM PAPAGAJU: Ptica koja govori prenerazila Vrščanina koji je hteo da je uhvati

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 01. 2024. u 21:14

PRODAVNICA „Kod Čika Vlade“, koja se pre jednog veka nalazila preko puta Gradske kuće u Vršcu, bila je prepoznatljiva po velikom zelenom papagaju, koji je umeo da govori.

ЛЕГЕНДА О ЧИКА ВЛАДИНОМ ПАПАГАЈУ: Птица која говори пренеразила Вршчанина који је хтео да је ухвати

Foto: Udruženje Feliks Mileker

Njegov kavez nalazio se kod ulaza, te je svakodnevno dočekivao kupce i neretko ih umesto gazde pozdravljao. Umeo je da kaže: „Dobar dan, izvolite, šta želite?“ i to na nemačkom jeziku, koji se u to vreme govorio u Vršcu.

Jednom prilikom, papagaj je pobegao i sleteo na kesten na drugom kraju grada, u Ulici Dimitrija Tucovića. Tada se dogodila začuđujuća situacija, koja je ostala zabeležena i u arhivi Gradske biblioteke.

Vlasnik kuće ispred koje je papagaj sleteo hteo je da ga uhvati, te je uzeo merdevine i polako počeo da se penje. Kada mu se približio i pružio ruku da ga uzme, uplašeni papagaj je podigao krestu i zakreštao: „Dobar dan, izvolite, šta želite?“

Preneraženi čovek, silazeći niz merdevine, samo je promucao: „Ništa, izvinite, mislio sam da ste papagaj!“

Foto: Udruženje Feliks Mileker

 

Šta je u tom momentu bilo u glavi tog čoveka, te je izgovorio takvu rečenicu, ne može se znati, kao ni verodostojnost te priče, jer je malo verovatno da su u to vreme postojali ljudi koji nisu znali za papagaja koji priča u prodavnici u centru grada.

Ipak, to je ostalo da se prepričava kao urbana legenda, koju su novijim generacijama otkrili članovi Udruženja ljubitelja starina „Feliks Mileker“ iz Vršca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu