ČAJ, PIVO I HALJINE OD ČOKOLADE: "Novosti" na pariskom salonu poslastica - ovako nešto se ne viđa svaki dan (FOTO)

HALjINE od čokolade, pivo s kakaom, čokoladne skulpture, fontane s tečnom čokoladom. To su samo neke od zanimljivosti koje posetioci Pariskog sajma na čuvenom Salonu čokolade mogu da vide ovih dana.

ЧАЈ, ПИВО И ХАЉИНЕ ОД ЧОКОЛАДЕ: Новости на париском салону посластица - овако нешто се не виђа сваки дан (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

Sve je u sajamskoj hali broj 5 posvećeno čokoladnom carstvu. Lomljeni blokovi bele, mlečne i crne poslastice, dražeje, kolači, štanglice, biskviti, prelivaju se sa rafova i štandova.

- U modi su ponovo razne vrste tečnih i toplih čokolada. Takođe, javljaju se i elementi nostalgije, vraćanjem u doba kada su današnji odrasli bili deca, s raznim čokoladicama iz životinjskog carstva – uvodi nas u šetnju Salonom ataše za štampu Lea Surdif.  

Foto: Goran Čvorović

U centralnom holu, šef kuhinje poznatog pariskog hotela "Lutecija" Nikola Gersio postavio je skulpturu visoku pet metara, sastavljenu od mnoštva malih čokoladnih pasa šar peja od po 250 grama, nad kojima dominira još jedan njihov pseći rođak težak čak 60 kilograma!

Foto: Goran Čvorović

Ovde može da se popije i čaj od čokolade. Napravljen je od kore kakaa. Gorči, ali i osvežava. Za ljubitelje jačih napitaka, tu je pivo. Pre nego što se uspe penušava tečnost, na dno čaše se nalije čokoladni sirup. Oni koji bi da popiju nešto još žešće, mogu da nabave čokoladni liker. Boca staje 38 evra, a služi kao gurmandski dajdžestiv, mada može da se prelije i preko palačinki ili sladoleda.

Foto: Goran Čvorović

Pomama vlada za čokoladicom filovanom bademom i tragovima tartufa. Paket od 120 grama košta 15 evra. One punjene želeom od đumbira, gotovo su dvostruko jevtinije. Japanci su ponudili i gotovo jelo, govedinu s prelivom od karija i čokolade. Sprema se kao i sva druga, spuštanjem pakovanja u vrelu vodu. Nije skupo – 180 grama, 4 evra. Na jednom od štandova može da se pazari i sendvič sa čuvenom francuskom guščjom paštetom preko koje je premazana glazura sa džemom od smokava i čokolade. Košta 8 evra.

Foto: Goran Čvorović

Ko zaista želi da proba delikates, mora da odreši kesu. Dobitnici "Zlatne table", pobednici nacionalnog takmičenja za najboljeg čokoladnog proizvođača, na štandu "Slatkiša kod Alis", bombonjere nude po ceni od 30 do 85 evra. Ona sa 72 bombonice košta 52 evra.

Foto: Goran Čvorović

Mogu da se omirišu, i nabave, najrazličitiji orijentalni začini, egzotične travke i zrnevlje, kojima se kasnije u proizvodnji obogaćuju čokoladne table. Degustacije bele čokolade s ružinim laticama iz Liona ne ostaje neprimećena. Ima tu i "pravih" cvetova. Neko se dosetio da pravi bukete od čokoladnih dražeja. Cvet košta 4 evra, buket 31, za originalnu demonstraciju pažnje ili iskupljenje grehova.

Foto: Goran Čvorović

Ponuđena je, čak, i kozmetika. U teglici so iz Mrtvog mora umućkana s belom čokoladom. Ova krema za telo naročito se preporučuje za psorijazu, ekceme i suvu kožu. Postoje i društvene igre. Šah ima figurice crne i bele boje koje se zaista jedu, dok se čokoladni domino ruši u koloni, pre zaslađivanja. U ponudi su i knjige o ovoj poslastici, a postavljena je i izložba fotografija.

Foto: Goran Čvorović

Došli su i autentični proizvođači iz Amazonije. Uz zrnevlje kakaa, izložili su i svoje druge originalne proizvode, uključujući i odeću. Šlag na torti je modni defile na kome manekenke i manekeni pod svetlima reflektora i pod budnim okom fotografskih objektiva iz celog sveta pronose haljine i odeću originalno dizajniranu za ovu priliku, s pravim čokoladnim elementima.

Foto: Goran Čvorović

Tokom pet dana sajma, od proteklog vikenda do 1. novembra, organizuju se i tečajevi na kojima se odrasli, ali i deca, podučavaju kulinarskim veštinama. Takmičenja iz kuvanja u Francuskoj, zemlji u kojoj se dodeljuje ordenje za kutlaču, već dugi niz poslednjih godina su televizijskih hit.

Foto: Goran Čvorović

Ako neko posle svega ovoga ogladni, veliki francuski majstori s kulinarskim zvezdicama predlažu mu da na brzinu kod kuće preseče dugački hleb baget na pola, polije ga maslinovim uljem, pospe krupnim zrnima soli i unutra izrenda šargarepu i crnu čokoladu. Prijatno!

MAKRON POKROVITELj

Na 28. Salonu čokolade u Parizu učestvuju predstavnici iz 38 zemalja, među kojima i 15 država koje gaje kakao. Koliko je ovaj skup važan Francuzima, pokazuje i podatak da se Salon održava pod direktnim patronatom francuskom predsednika Emanuela Makrona. Svoje verzije pariski Salon je već dobio u Tokiju, Šangaju, Dubaiju, Rijadu, Istanbulu, Njujorku... Svoj festival čokolade ima i Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)