BUNDEVA JE IZVOR INSPIRACIJE I DOBROG ZDRAVLJA: Paleta slanih i slatkih đakonija od žuto-narandžastog ploda

Z. Rajić

09. 10. 2023. u 15:19

KULA je proteklog vikenda bila u žuto-narandžastoj boji "voćnog povrća", kojem su, devetu godinu zaredom, bili posvećeni "Dani bundeve", praznik u slavu "kraljice jeseni", na čiju titulu podsećaju članovi UG "Eko Kula", koji priređuju ovu manifestaciju uz podršku Turističke organizacije opštine Kula (TOOK) i pokrajinskih sekretarijata za poljoprivredu i privredu i turizam.

БУНДЕВА ЈЕ ИЗВОР ИНСПИРАЦИЈЕ И ДОБРОГ ЗДРАВЉА: Палета сланих и слатких ђаконија од жуто-наранџастог плода

foto T. Tamaš

Da nije ove svetkovine, žitelji Kule i šest sela u toj opštini, kao ni brojni posetioci sa strane, ne bi znali šta sve može da se napravi od bundeve. A mogu da se pripreme čorbe, rižoto, pire, potaž, njoke, špageti i razna druga jela, pa pite, proje, zemičke i druga slana peciva, a od slatkih đakonija mafini, rolati, praline, krem-torte... Posetioci su mogli da probaju, i po pristupačnim cenama kupe, i hleb i pekmez od bundeve, sok, semenke, ulje...

- Bundeva je inspirativna za raznovrsne recepte, a može da se konzumira i pečena, što se često i praktikuje u našim domaćinstvima. Prve četiri godine održavali smo "Dane bundeve" u dvorištu našeg udruženja, a onda je "kraljica" izašla na trg ispred Pošte, da bi se od pretprošle jeseni "ustoličila" u gradskom parku - rekla je Svetlana Jelić iz "Eko Kule".

Kako bundeva ima karakteristike i voća i povrća, te je prepuna vitamina i minerala, ističe se kao simbol zdravog života, pa je na manifestaciji u Kuli privukla i ostale slične plodove i proizvode.

- Tako smo došli do toga da "Dani bundeve" budu promocija zdravog načina života, te smo pozvali izlagače iz cele Srbije koji tome doprinose svojom ponudom. U Kramerovoj ulici, uz park, postavili smo štandove, na kojima se mogu pazariti razne vrste voća i povrća, zimnica, sokovi, vino, rakija, med, rukotvorine domaće radinosti i starih zanata, cveće, začinsko bilje, integralno brašno i domaći kolači - nabrojao je Vladimir Stanković, direktor TOOK.

Dečja nedelja

"DANI bundeve" nadovezali su se na "Dečju nedelju", pa su organizatori animirali najmlađe kreativnim radionicama na temu bundeve, karnevalom i zoo-vrtom, koji im je napravilo lokalno Udruženje za zaštitu o odgoj sitnih životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)