IZLOŽBA O JASENOVCU U RUSKOM GRADU TVERU: Slike bola i stradanja

J. Matijević

06. 10. 2023. u 12:18

U MUZEJU slikarstva Valentina M. Sidorova "Na toploj zemlji", u ruskom gradu Tver, otvorena je izložba "Novomučenici logora Jasenovac u svetlu vaskrsenja".

ИЗЛОЖБА О ЈАСЕНОВЦУ У РУСКОМ ГРАДУ ТВЕРУ: Слике бола и страдања

Instagram/ Eparhija pakračko-slavonska

Na ovoj jedinstvenoj izložbi posetioci će moći da vide 26 štampanih kopija slika monahinje Marije (Antić), iz Manastira Jasenovac. Uz slike na izložbi su predstavljene savremene fotografije okoline Jasenovca, knjige i drugi materijali o istoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Kustosi izložbe, sveštenici Maksim Bražnjikov i Aleksij Pičugin, više godina su prikupljali materijale o istoriji ustaških logora na prostoru bivše Jugoslavije.

Instagram/ Eparhija pakračko-slavonska

Izložba pobudila veliko interesovanje istoričara

Prigodnom besedom izložbu je otvorio Vadim Ribačuk, predsednik Javne komore Tvera. Mnogobrojnim prisutnima obratili su se i predstavnici Tverske gradske dume i Odeljenja za obrazovanje gradske uprave Tvera, kao i akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Zolotov, vicepredsednik Akademije. Pročitani su i pozdravi senatora Ruske Federacije Ljudmile Skakovske i predsednika Zakonodavne skupštine Tverske oblasti Sergeja Golubeva.

Instagram/Eparhija pakračko-slavonska

Prikazane slike monahinje Marije o stradanju u logoru, knjige, dokumenta...

PREDAVANjA ZA STUDENTE I ĐAKE

IZLOŽBA je izazvala ogromno interesovanje javnosti, a nekoliko dana (do 18. oktobra) u izložbenom prostoru biće održana predavanja i prijem namenski organizovanih ekskurzija za srednjoškolce i studente tverskih univerziteta.

Organizatori izražavaju posebnu zahvalnost na pomoći u njenoj pripremi narodnoj umetnici Rusije Ljudmili Jugi, Nikolaju Pogorelovu, Nini Metlini, Mariji Gorjačevoj i Marini Barinovoj. 

Organizatori izložbe su Savez pravoslavnih preduzetnika Tverske oblasti, Javna komora grada Tvera, Kreativna radionica Ljudmile Juge, Muzej slikarstva Valentina Sidorova "Na toploj zemlji", službenik Eparhije pakračko-slavonske za saradnju sa Rusijom Svetlana Luganska, sekretar za štampu Orske eparhije jerej Maksim Bražnjikov i voditelj programa na Radiju Vera sveštenik Aleksij Pičugin, dok medijsku podršku projektu daje Kulturni centar "Istok Volga". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini