KASAPILI DIVOKOZE GORE NEGO ZVERI: Nezapamćeni pohod krivolovaca na Lukavici, između Kolašina i Nikšića

M. SEKULOVIĆ

22. 09. 2023. u 12:24

U BESTIJALNOM pohodu krivolovaca u blizini Kapetanovog jezera, na granici kolašinskog i nikšićkog lovišta, na planini Lukavici, odstreljeno je pet divokoza: tri ženke i dvoje mladunčadi! Ovu zakonom zaštićenu divljač su potom i zverski izmasakrirali. Vinovnici još nisu otkriveni, a podneta je krivična prijava protiv N. N. lica policiji u Kolašinu i predati dokazi prikupljeni na terenu.

КАСАПИЛИ ДИВОКОЗЕ ГОРЕ НЕГО ЗВЕРИ: Незапамћени поход криволоваца на Лукавици, између Колашина и Никшића

Foto Privatna arhiva

- To je užas retko viđen u lovištima - kaže Rajko Medenica, predsednik Lovačkog društva "Manastir Morača". - Odmah posle informacije da su se iznad tzv. Jagnjećeg katuna čula četiri uzastopna pucnja iz puške, a nakon tri minuta još jedan, članovi društva i lovočuvari su organizovali odlazak na teren. Pešačenje do mesta sa kojeg su se čuli pucnji trajalo je tri sata, nastojali smo sa te strane da blokiramo izlaz, jer nam je bilo jasno da se radi o lovu na divokozu, ali uzalud...

Kolašinci su odmah obavestili upravnika LD "Nikšić" Milovana Minića, i počela je potera za krivolovcima.

- Krenuli smo sa druge strane i trebalo nam je, takođe, tri sata da stignemo, što su ti neljudi iskoristili da uteknu - priča Minić. - Čim smo izašli na teren počeli smo pretragu dronom, policija nam je maksimalno izašla u susret i uputila interventnu ekipu. Tragali smo cele noći, ali nije vredelo. Ipak, verujem da tužilaštvu i policiji neće biti teško da otkriju počinioce ovog zločina. Potrebno je samo locirati telefone koji su tog dana korišteni u blizini Kapetanovog jezera. Kada ih otkriju, počinioce treba drastično kazniti, za primer ostalima, jer je prizor koji smo zatekli na mestu pokolja bio stravičan.

Krivolovci su, kaže, odsecali noge ženkama i jednom mladunčetu, kao i glave dvema ženkama, koje su, kako veruju, odneli kao trofej.

- Upravnik sam lovišta 21 godinu, a nikada nisam otišao u lov, niti odstrelio ijednu životinju! U svom domaćinstvu sada oporavljam srnu koju sam zatekao ranjenu u šumi. Uskoro ću je pustiti u divljinu - kaže Minić, još šokiran prizorom koji je zatekao na Lukavici posle pokolja retke i zaštićene vrste u surovo lepim crnogorskim planinama, kojima i dalje nesmetano divljaju bande krivolovaca, opremljene najsavremenijom opremom za lov i komunikaciju.

Nisu uzeli sve "trofeje"


POSLE lociranja mesta ovog gnusnog čina, dva dana smo obezbeđivali lokaciju. Očekivali smo da će se neko od vinovnika vratiti po trofeje koje nisu odsekli sa životinja. Ovo zlodelo nije učinio niko ko je zaista lovac. Moguće da je ovo pokušaj da se baci ljaga na naše Lovačko društvo, ali i na celo lovstvo - kaže Rajko Medenica i apeluje na sve lovce Crne Gore da pokušaju zajedno da otkriju vinovnike ovog zlodela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)