VODA ODNELA MOST, MI SAD NEMAMO KUD: Nišlijka Emilija Simić, za "Novosti", o poplavama u gradu Volos, gde je otišla na odmor

J. Ćosin - A. Vojinović

07. 09. 2023. u 12:00

ČIM smo stigli u Koropi, dvadesetak kilometara od Volosa, krenulo je nevreme. Sedimo u sobi, ne izlazimo. Nemamo predstavu o situaciji napolju. Samo se preko društvenih mreža informišemo koliko je velika šteta od nevremena. Zasad ima struje i vode, ali nema interneta, koristimo naš iz Srbije, mada je i on loš. Most preko kojeg smo došli je srušen, pa smo ovde zarobljeni i biće tako dok ga ne poprave. Nemamo kud.

ВОДА ОДНЕЛА МОСТ, МИ САД НЕМАМО КУД: Нишлијка Емилија Симић, за Новости, о поплавама у граду Волос, где је отишла на одмор

Foto AP

Ovako za "Novosti" priča Emilija Simić, iz Niša, koja je početkom sedmice sa porodicom otputovala u blizinu Volosa u Grčkoj, gde su ih sačekali nevreme i poplave. Emilija je jedna od oko 100 naših državljana koje su oluja i kiša "zarobile" na području Piliona i grada Volos.

- U subotu treba da izađemo iz ovog smeštaja i pređemo u Agios Joanis, ali ništa od toga. Most kojim smo u dolasku prešli ispred Koropija kažu da je srušen. Postoji opcija da se putuje preko planine, ali je to vrlo rizično i ne želimo. Kola su nam dobro prošla, jer su parkirana u dvorištu. Srećom, vlasnik naše vile ima dragstor, pa imamo hranu i vodu i sve što nam je neophodno - ispričala nam je Emilija.

Naši turisti iz Niša zarobljeni su 60 kilometara od Volosa.

- Bujica je sve odnela. Struje nema, hrane nema. Bez automobila smo, u nedođiji. Ne postoji radnja, ništa ne postoji, sve je odnela voda. Čekamo da nas neko kontaktira pa da se nekako evakuišemo - rekao je Vladimir Stefanović iz Niša.

Ivan Lozić, iz Stare Pazove, iako nije u Grčkoj, juče je ispričao medijima da više nema nikakvu komunikaciju sa roditeljima, sestrom i tetkama, koji su odsečeni od sveta u letovalištu Platanjas, u oblasti Pilion. Sa njima se poslednji put čuo juče ujutro:

- Nemaju ni struje, ni vode ni hrane, prizemlje gde su smešteni im je poplavljeno, pa su prešli na sprat, a bujica im je odnela automobil. Barem sam mogao da ih čujem, a sad ne mogu ni to jer su im crkli telefoni.

Naši državljani samo svedoče stravičnim poplavama koje su paralisale delove Grčke, a katastrofalna situacija je i u delovima Bugarske i Turske. U ove tri zemlje ima najmanje 10 poginulih, dok se tačan broj nestalih još ne zna.

Oluja Danijel, koja je pogodila Grčku, odnela je dva života, a najteže pogođen je centralni priobalni okrug Magnezije, gde je, prema navodima meteorologa, za 24 časa bilo padavina koliko je uobičajeno tokom cele jeseni. Zbog klizišta su zatvoreni putevi, a mnogi stariji stanovnici u oblasti oko planine Pilion zarobljeni su u svojim domovima. Obilne padavine donele su probleme i Solunu, Larisi, Olimpskoj regiji, kao i ostrvu Skijatos.

U oblasti Pilion, u jugoistočnom delu Tesalije u centralnoj Grčkoj, palo je više od 754 milimetra kiše po metru kvadratnom, što je najveća količina padavina za 24 časa zabeležena od kada su počela merenja.

Najmanje četvoro poginulih, i isto toliko nestalih, među kojima je i dete, vode se kao nestali u Turskoj. Potvrđeno je da su dve osobe nastradale u Istanbulu, dok je desetak spaseno. Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja precizirao je i da su dve osobe poginule, a četiri se vode kao nestale u turističkom kampu u provinciji Kirklareli, u blizini granice sa Bugarskom. On je na "Iksu" napisao da je u kampu bilo oko 12 turista, dodavši da se akcije potrage i spasavanja nastavljaju.

Na trajektu bilo blokirano 30 Srba

Grupa od tridesetak srpskih turista juče je ceo dan bila zarobljena na trajektu koji je isplovio sa Skijatosa ka Volosu, ali nije mogao da pristane zbog jakog nevremena. Reč je o putnicima koji su krenuli na odmor individualno. Kako su najavljivali grčki mediji, trajekt je trebalo da se potom sprovede do luke u Solunu. Inače, situacija na Skijatosu je stabilizovana, što je za "Novosti" juče potvrdio Vladimir Vlaho, iz turističke agencije "Sabra", koji je trenutno na ovom ostrvu.

- Putevi su otvoreni, a voda i struja polako stižu do svih delova ostrva. Let za Beograd sa Skijatosa i juče je bio otkazan, a putnici očekuju da će danas doći kući. Istim avionom iz srpske prestonice trebalo bi da pristigne nova tura turista. Avioni su juče sletali na Skijatos, ali bi tek danas mogli da dođu po turiste. Svi putnici su odmah vraćeni u svoje apartmane i hotele. Njihova zamena nije stigla, pa smeštaj nije bio problem. Oni kojima su sobe bile poplavljene izmešteni su u druge. Nevreme je bilo zaista strašno. Mnogo kuća je uništeno, stolovi, stolice, automobili završili su u moru.

Poplave su oštetile glavni put u provinciji koji je zbog bujice zatvoren za saobraćaj.

Kako prenose lokalni mediji, voda se slivala ulicama u Istanbulu, plavila je automobile, a ljudi koji su se našli na ulici pobegli su u obližnju biblioteku, gde su jedno vreme bili zarobljeni. Poplavljena je bila i metro stanica u Kajašehiru. Bujica je odnela i nekoliko kuća u gradu Igneada na obali Crnog mora.

Saradnja sa civilnom zaštitom

DIREKTOR Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta" Alekasandar Seničić apelovao je juče na naše državljane na Pilionu u Grčkoj da komuniciraju sa lokalnim stanovništvom i sarađuju sa civilnom zaštitom. On je rekao da su obimne padavine uzrokovale da pojedinim delovima oko Piliona ne može da se priđe, ali da su naši državljani, kojih ima oko 100, bezbedni i snabdeveni osnovnim namirnicama.

- Najveći problem je što je bujica uzrokovala nepristupačnost putu koji vodi od Piliona ka Volosu, pa njime ne mogu da prođu vozila. Bura na moru nije dozvoljavala kretanje trajekta - rekao je Seničić i dodao da je u Grčkoj rečeno da će biti obezbeđeni agregati za struju.

Poplave su veliku štetu nanele i u Bugarskoj. Društvene mreže bile su preplavljene fotografijama iz Careva, koje prikazuju snažu bujicu koja potapa automobile. Mediji su preneli da je kiša bez prestanka padala gotovo 24 časa. Vlasti su saopštile da su dva muškarca i jedna žena poginuli. Reke su se izlile, dok nadležni intenzivno evakuišu turiste iz kampa u Arapji, nedaleko od Careva. Južno od grada srušio se most, a pominjalo se da su tri osobe, koje su u to vreme bile na njemu, takođe nestale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)