"NOVOSTI SAZNAJU" PAVLINA RADOVANOVIĆ U FILMU LORDANA ZAFRANOVIĆA O DECI KOZARE: Kolonu suza pretvara u hor prkosa

Jovanka SIMIĆ

14. 04. 2023. u 08:00

NEPREGLEDNA kolona uplašenih mališana svih uzrasta, oklevajući, mili prema logorima Stara Gradiška i Jasenovac. To su srpska deca sa Kozare, Banije, Korduna, iz Slavonije, Srema i Like. Tek što su ih naoružani ljudi u crnim uniformama pootkidali iz zagrljaja očeva i majki i poveli na put bez povratka. Dečji plač i strah postaju sve glasniji. Iznenada, začu se pesma devojčice sa čela kolone! Brišući suze, ubrzo gotovo sva deca počinju da pevaju. Kolona suza postaje hor prkosa. Godina je 1942. Netom osnovana NDH uveliko već sprovodi svoje genocidne planove.

НОВОСТИ САЗНАЈУ ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ У ФИЛМУ ЛОРДАНА ЗАФРАНОВИЋА О ДЕЦИ КОЗАРЕ: Колону суза претвара у хор пркоса

Privatna arhiva

Devojčicu očaravajućeg glasa iz kolone, u još nesnimljenoj sceni filma "Zlatni rez 1942 - Deca Kozare" Lordana Zafranovića, glumiće Pavlina Radovanović (13). U mnoga srca u regionu ugnezdila se prelepim zvonkim glasom i odvažnom idejom da svojom pesmom prikupi sredstva za oslikavanje crkve u rodnom Orahovcu na Kosmetu. Ovaj nesvakidašnji poduhvat nije promakao ni žiriju "Večernjih novosti" koji je Pavlini prošle nedelje uručio Zlatnu plaketu za dečji podvig u našoj čuvenoj akciji "Najplemenitiji podvig godine".

Foto: Privatna arhiva

- Ona je čudesna devojčica čarobnog glasa. Još nismo odredili koju će pesmu pevati. Posle nekoliko prošlogodišnjih početnih kadrova u blizini Gradiške kraj Save, nastavićemo snimanje 25. maja - uz ove detalje, otkrio je za naš list Zafranović i da će delovi filma biti snimani u Dubici u Republici Srpskoj, okolini Beograda i Bele Crkve, kao i u Novom Sadu.

"SVETI FILM" ZA SVE NARAŠTAJE

REDITELj Lordan Zafranović već decenijama živi na relaciji Zagreb - Prag - Beograd. Za svoj najnoviji film "Zlatni rez 42" (Deca Kozare) kaže da će biti njegov "završni udarac na temu zlodela u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj". Čuven po ratnoj trilogiji "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije" i "Večernja zvona", kao i dokumentarcima "Krv i pepeo Jasenovca" i "Testament (Zalazak stoljeća)" svoj ciklus o zločinima u NDH, zaokružiće adaptiranim scenariom Arsena Diklića iz 1986. godine. "Rez" je za njega, kako kaže, sveti film. Nada se da će služiti svima nama u regionu kao opomena da se takva zla više nikada ne ponove. 

- Uh, jako sam radoznala u vezi sa ovim filmom. Brojim dane do snimanja. Još ne znam ni koju ću pesmu pevati, ni ko će je komponovati, ali unapred se radujem što ću upoznati puno vršnjaka, kao i velikih, poznatih glumaca - kaže nam Pavlina i vraća sećanje na prošlu godinu kada je upravo u Novom Sadu posle svog koncerta upoznala čuvenog reditelja.

Foto: Privatna arhiva

Predstavili su joj ga kao režisera iz Hrvatske koji priprema film o stradanju srpske dece u logorima NDH. To je Pavlinu zbunilo i razmišljala je ovako: "Pa, kako to, film hrvatskog reditelja o srpskoj deci?"

Kao i na svim putovanjima, i tada u Novom Sadu, Pavlina je bila u pratnji starije sestre Slobodanke (21) i majke Velinke.

Foto: Privatna arhiva

- Gospodin Lordan je, videvši koliko moje kćerke liče, kazao da se nosi idejom da lik odrasle Pavline u filmu timači Slobodanka. Bile su obe na kastingu u Jasenovu kod Bele Crkve. Koliko znam trebalo bi da glume obe - veli Velinka čije lice odražava istovremeno i ponos i zabrinutost kako će se slava koja je iznenada sustigla njenu mlađu kćerku odraziti na njene krhke godine.

PESME SA KOSMETA NA KOLARCU 

DOK čeka poziv da se pridruži glumačkoj ekipi Zafranovićevog filma, Pavlina priprema svoj prvi celovečernji koncert "Najlepše pesme sa Kosova i Metohije" koji će u pratnji Velikog narodnog orkestra, a u organizaciji "Tesla Global foruma", biti održan na Kolarcu 8. maja. Biće to veliki solistički koncert devojčice koju domaći i strani mediji opisuju kao "čudo od deteta", "dete anđeoskog glasa" i "gromki glas sa Kosova koji širi istinu o životu Srba u orahovačkom getu i ostalim enklavama na KiM". 

Mnoga humana dela svojim pesmom učinila je Pavlina i za druge hramove, za bolesne, starije i decu, za siromašne... Pevala je za obnovu manastira u Srbiji, Crnoj Gori, Banjaluci, nastupila i u Moskvi.

Foto: Privatna arhiva

- Mislim da je to sve u Božjim rukama - nastavlja Velinka. - Pretprošlog meseca, na molbu i blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa pakračko-slavonskog Jovana, posetili smo manastir Jasenovac. Pavlina je sa monahinjama zasadila drvo kestena. Evo, baš pre nego što ste vi zvali, poslale su nam monahinje sliku. Ne samo da se mladica primila, nego je već i propupela. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule