PET GLAVA IZ ISTE PORODICE UZIDANO JE U ĆELE KULU: Svi su bili potomci čuvara imanja Pećke patrijaršije iz ovog malog grada

S.BABOVIĆ

17. 03. 2023. u 20:00

PETORICA junaka iz iste porodice Petković izĆićevca poginulo je 31. maja 1809.godine na Čegru.

ПЕТ ГЛАВА ИЗ ИСТЕ ПОРОДИЦЕ УЗИДАНО ЈЕ У ЋЕЛЕ КУЛУ: Сви су били потомци чувара имања Пећке патријаршије из овог малог града

Foto D. Alihodžić

Svi su bili potomci Petka Petkovića, čuvenog čuvara imanja Pećke Patrijaršije, koji je u vreme seoba Srba sa porodicom prešao da živi u malo mesto u centralnoj Srbiji.

Prema poznatim istorijskim podacima, sa Stevanom Sinđelićem poginuo je Petkov praunuk, Mladen Petković, ali i još četvorica Petkovića.

- Mladen je imao tri sina, Milića, Mijajla, Milenka i Blagoja, u predahu od borbe protiv Turaka, sagradio je veliku vodenicu na Jovanovićkoj reci, koja je srušena posle Drugog svetskog rata - navodi Slobodan Simonović, autor "Enciklopedije Kruševca", pozivajući se na istraživanja objavljena u "Niškom vesniku" 2002. godine. - Petković Mladen priključio se ustanicima 1805.godine, u boju na Deligradu. Bio je snalažljiv i vešt u gradnji rovova i utvrđenja.

Od prvog samlevenog žita u vodenici, ispekao je pogače, stavio u bisage i sa vojvodom Sinđelićem otišao u boj, na Čegar. Tamo je poginuo sa još četvoricom Petkovića. Trenutak njegove pogibije nije do kraja poznat, ali je poznat tok same bitke. Turci u čijim redovima je bilo oko 20.000 vojnika, upali su u šanac koji je branio vojvoda Stevan Sinđelić. Kada je video da su Turci ovladali šancem, pojurio je ka magacinu gde je stajala municija, potegao pištolj i zapalio barutanu.

U ovom boju poginulo je 14.000 Turaka i gotovo sva srpska vojska. Među njima i Petkovići. Od 952 lobanje,Turci su podigli Ćele-kulu, kao najužasnije i upozorenje i opomenu srpskom narodu.

Ipak, loza Petkovićevih se nije ugasila. Među potomcima su i izuzetno značajna imena. Postali su lekari, istaknuti univerzitetski profesori i naučnici.

BONUS VIDEO - OVAKO JE PRVI PUT OSLOBOĐEN KRUŠEVAC: Srbi su sa Rusima pobedili Turke na Varvarinskom polju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a