"LOVE" PTICE OKOM I DVOGLEDOM: Širom naše zemlje počelo popisivanje divljih jata vodenih staništa

Lj. Preradović

19. 01. 2023. u 08:44

POTAMIŠJE i ribnjaci u centralnom Banatu, okupani neočekivanim januarskim suncem, ornitolozima i volonterima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), bili su idealan teren da obave posao zbog kojeg su se tu i okupili.

ЛОВЕ ПТИЦЕ ОКОМ И ДВОГЛЕДОМ: Широм наше земље почело пописивање дивљих јата водених станишта

Kada je nad vodom mnogo ptica radi se gruba procena, Foto DZPPS

U prelepoj prirodi, iz čamaca i peške, sa obale, "naoružani" teleskopima i dvogledima, strpljivo su i pedantno prebrojavali ptice. Gotovo identična slika mogla se videti i na još nekim lokacijama širom naše zemlje, a tako će biti sve do poslednjeg dana januara, kada se završava najmasovnije i najstarije praćenje brojnosti divljih ptica na svetu, započeto još davne 1966. godine.

Potrudiće se, vele učesnici ovog nadasve zanimljivog i za ljubitelje prirode divnog posla, da obiđu što više vodenih staništa u Srbiji, da zabeleže stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost i vrste ptica na njima. U našoj zemlji ima oko 360 registrovanih vrsta. Neupućenima se obavezno nameće pitanje: "Kako se ptice mogu prebrojati?" Može li se desiti da neku prebroje više puta?" Stručnjaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navode da postoje tri različite metode popisa koje se primenjuju. Kojoj će se pribeći zavisi od terena koji uslovljava i da li će se prebrojavanje obavljati peške, iz vozila ili čamca. U obilazak terena je najbolje krenuti ujutro, i unapred se pripremiti i isplanirati ga. Ne bi trebalo ići sam, najbolje je bar dvoje, jer više očiju na terenu bolje vidi. Ovogodišnjoj akciji prebrojavanja ptica, pridružilo se 20 novih volontera. U raspoznavanju ptica, posebno vrsta koje se retko pojavljuju, pomaže im i aplikacija "ptice na dlanu".

Brojanje iz plovila, Foto DZPPS

- Najpreciznije je prebrojavanje "u glavu", i to je moguće tamo gde je manji broj ptica na određenom prostoru - objašnjava Uroš Stojiljković, iz DZPPD.

- Ukoliko je na vodi mnogo ptica, radi se gruba procena, dok je treći način, blokovska metoda, i ona podrazumeva da se, na primer, odredi prostor od pet metara i na njemu prebroje ptice i potom se dođe do nekog okvirnog broja. Ako je površina veća, poligoni se podele, i popisivači ih međusobno podele, kako se ne bi ponavljali. U formularima koji se popunjavaju, mora se navesti kojom metodom je rađeno. Kada je reč o blokovskoj, važno je da li se brojalo golim okom ili uz pomoć dvogleda ili teleskopa, pa se beleži i podatak koje optičko sredstvo je korišćeno.

Popisivači u Potamišju, Foto DZPPS

Osim toga, kako kaže naš sagovornik, važno je da li ste u prebrojavanje ptica išli peške, automobilom ili je to rađeno iz nekog plovila. Uz to se navodi kakve su vremenske prilike bile, odnosno da li je bila smanjena vidljivost usled magle, a ukoliko se neka ptica ne vidi, a prepozna se po "glasu", takođe se beleži da je prebrojana. Važno je i da li je obiđen ceo teren ili samo njegov deo, kao i provedeno vreme. Evidentiraju se i ptice koje preleću određeni prostor.

- Prilikom prebrojavanja koriste se i "dozivači", sprave koje emituju zvuk za, na primer, patku gluvaru, zviždaru, brkatu senicu - navodi Stojiljković.

- Beleži se i vodostaj, da li na vodi ima leda, jer to pokazuje u kakvom stanju žive i ukoliko se uporede podaci sa ranijim, proverava se šta je dovelo do brojnosti ili smanjenja nekih vrsta.

Foto DZPPS

Važno je da se prilikom prebrojavanja beleži i uznemiravanje ptica, da li se koriste vodeni topovi, što je pojava u "sukobu" ribara i ptica. Bitna je i prisutnost lovaca.

- Ptice su bioindikatori, što znači da pokazuju kakvo je stanje u nekoj sredini - objašnjava naš sagovornik. - Ako se desi masovan pomor ptica, znači da je otrovan ribnjak, pa se kontroliše voda.

U prebrojavanje je najbolje krenuti ujutro, Foto DZPPS

OTKRIVENE DVE NOVE VRSTE

PRILIKOM prebrojavanja ptica, posebna pažnja, kako ističe Marko Šćiban iz DZPPS, biće posvećena prilikom obilaska zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija kao i tokova svih većih reka u Srbiji, kako bi se održao kontinuitet i mogli da se upoređuju podaci.

- Otkrili smo dve nove vrste, sprudnik migavac i žutu čaplju, koje do sada u januaru nismo imali - raportira nam Šćiban šta su uočili na terenu.

- Od retkih zimovalica već su beleženi crna roda, belobrke čigre, polojke, veliki crnoglavi galeb, crni galeb, crnotrbi sprudnici, zlatni vivci, crni orlovi.

DOBRO PO ZDRAVLjE

POSTOJE mnogobrojne studije, napmninje Stojiljković, koje pokazuju da brojanje ptica dobro utiče na mentalno zdravlje. Gledano i sa te strane, dolazi se do toga da je ovaj "posao" na obostranu korist.

- Prebrojavaju se morski gnjurci, gnjurci, nesiti, odnosno pelikani, vranci, čaplje, rode, ibisi i kašičari - navodi vrste naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona