DOMAĆINSTVU SA NAJVIŠE LASTA TONA KUKURUZA: Počelo takmičenje koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Lj.P.

25. 05. 2021. u 23:23

SEOSKE laste, jedan su od vesnika proleća, a domaćinstva gde su svile makar jedno gnezdo mogu se nadati da će im one doneti vredne nagrade. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu za redom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, i ono sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza, a sva ostala koja su učestvovala mogu osvojiti vaučer za kupovinu sadnica voća. Prijave su do 7. juna.

ДОМАЋИНСТВУ СА НАЈВИШЕ ЛАСТА ТОНА КУКУРУЗА: Почело такмичење које организује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Foto: DZPPS

- Cilj ovog tradicionalnog takmičenja je da ukaže na činjenicu da su priroda, u ovom slučaju seoske laste, i mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na trdicionalan način ugrožena i da im preti nestanak usled zamiranja sela – kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS.

- Zato želimo da pohvalimo i nagradimo mala domaćinstva koja svojim opstajanjem na selu, trudom i ljubavlju omogužavaju  opstanak seoskih lasta i prirode.

Zainteresovani mogu da se prijave putem onlajn formulara ili pozivom na broj telefona 062/15-69.665 do 7. juna, a konačni rezultati biće objavljeni eo 13. juna na stranici  www.pticesrbije.rs i u sredstvima informisanja.

Tradicionalno stočarstvo je ključno za opsatanak seoskih lasta, a štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, raj su za laste. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh na takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva ispunjavala ove tri najbitnije stavke.

Seoska lasta se prepoznaje po tome što je karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa potpuno crnim leđima. Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja se lepe za zidove, tik ispod plafona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)