LENJINGRADSKI KOLAČ: Starinski desert koji obara s nogu
Lenjingradski kolači poput deserta sa dvorova, prepuni finog vanila krema.
Foto: prt scr / yt/ prostorecept
Sastojci:
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 150 g brašna
- 4-5 jaja
- 100 g putera
- prstohvat soli
- 500 g lisnatog testa bez kvasca
Za krem:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 jaja
- 500 ml mleka
- 170 g šećera
- 40 g brašna
- 8 g vanilin šećera
- 1/2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Kako biste napravili ove kolače, za fil pomešajte sastojke za krem i mutite žicom. Kada se sjedini, smesu sipajte u šerpu i kuvajte je na ringli neprestano mešajući. Kada proključa, mešajte još minut. U veliku posudu sipajte hladnu vodu pa šerpu sa kremom stavite u posudu da prestane da ključa.
Za testo pomešajte mleko i vodu, pa dodajte prstohvat soli. Ubacite puter i pustite da sve proključa, dok se puter ne otopi. Pustite da proključa, pa smanjite na najmanju temperaturu i dodajte sve brašno, pa brzo promešajte, tako da sve grudvice brašna nestanu. Skinite sa vatre pa umešajte jedno po jedno jaje, mešajući mikserom.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato testo oklagijom na 30x30 cm i isecite iz njega 9 kvadrata širine 10 cm. Prebacite kvadrate lisnatog testa u pleh obložen papirom za pečenje. U centar svakog kvadrata stavite kašiku testa koje ste prethodno napravili, a zatim savijte sve četiri ivice svakog kvadrata ka unutra, da se zalepe.
Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pecite ih oko 40-50 minuta. Stavite ih na rešetku da se ohlade. Zatim sipajte slatku pavlaku u činiju i počnite da mutite dok ne postane prozračna. Na pola mućenja dodajte pola kašike šećera u prahu. Postepeno u šlag dodajte krem koji ste napravili.
Ubacite u poslastičarski špric i na svakom kolaču napravite malu rupu u sredini pa punite kolač. Pospite kolače šećerom u prahu i uživajte!
(stvarukusa)
Preporučujemo
ČOKOLADNI SAN: Recept za fantastičan kolač koji je toliko sočan da neće dočekati jutro
16. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
KOLAČ LEDENO BRDO: Fenomenalni kremasti dezert, topi se u ustima (VIDEO)
15. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
VAZDUŠASTE, MEKANE, PRAVE SE BRZO I LAKO: Turske kape - Kolač za koji su vam dovoljna dva jaja
11. 02. 2025. u 15:50Jovana Vasić
VAJKREM KOLAČ: Nema kremastijeg i ukusnijeg, topi se u ustima (VIDEO)
16. 02. 2025. u 12:00Novosti online
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)